Chris Rock heeft zondagavond in zijn openingsspeech van de Oscars de uitreiking en Hollywood racistisch genoemd. "Ik heb nagedacht over afzeggen. Echt heel hard."

De presentator van de avond reageerde op de woede die is ontstaan door het ontbreken van donkere acteurs in de lijst van genomineerden.

"Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat Hollywood racistisch is. Hollywood is racistisch zoals een studentenclub dat is", aldus Rock, die daarmee volgens Amerikaanse media refereerde aan hoe blanke mensen in de industrie minderheden uitsluiten van hun projecten.

Ook na zijn openingsspeech kwam de acteur meerdere keren terug op de discussie.

Rock werd door onder andere Jada Pinkett Smith opgeroepen zijn rol van presentator op te geven. De komiek zegt het te hebben overwogen, maar grapt dat hij in dat geval waarschijnlijk zou zijn vervangen door Kevin Hart.

"Als ze presentatoren zouden nomineren zou ik deze baan niet hebben gekregen! Dan keken jullie nu naar Neil Patrick Harris", aldus Rock lachend.

Uitreiking van de 88e Academy Awards

Regisseur Alejandro González Iñárritu en zijn hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio vieren hun Oscarwinst. © AFP
Brie Larson is in extase als ze haar Oscar in ontvangst neemt. © AFP
Alejandro González Iñárritu wint een Oscar voor zijn regiewerk aan de film The Revenant. © AFP
Leonardo DiCaprio met zijn gewonnen Oscar. Het is de vijfde keer dat de acteur is genomineerd, maar de eerste keer dat hij won. © AFP
Zanger The Weeknd laat zijn nummer Earned It horen. © AFP
Sam Smith en Jimmy Napes wonnen een Oscar voor hun nummer Writing's on the Wall, het titelnummer van James Bondfilm Spectre. © AFP
Alicia Vikander wint de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in The Danish Girl. © AFP
Sacha Baron Cohen als zijn personage Ali G mocht samen met Olivia Wilde (rechts) een prijs uitdelen. © AFP
Mark Rylance wint de Oscar voor beste mannelijke bijrol. © AFP
Lady Gaga brengt te midden van slachtoffers van seksueel geweld haar nummer Till It Happens To You ten gehore. © AFP
Documentairemakers Asif Kapadia (links) en James Gay-Rees wonnen een Oscar voor hun documentaire Amy over Amy Winehouse. © AFP
Componist Ennio Morricone won op 87-jarige leeftijd zijn eerste Oscar voor de muziek die hij maakte bij The Hateful Eight. © AFP
Star Wars C-3PO (rechts) R2D2 en BB-8 (links) op het podium tijdens de uitreiking van de 88e Academy Awards. © AFP
Sam Smith zingt zijn James Bond-nummer Writings on the Wall. © AFP
Tijdens de uitreiking vroeg Chris Rock het publiek koekjes te kopen, zodat zijn dochters de wedstrijd voor meest verkochte koekjes kunnen winnen. © AFP
Kevin Hart tijdens de uitreiking van de Oscars. © AFP
Whoopi Goldberg zat niet alleen in verschillende sketches, maar kwam ook even het podium op. © AFP
Chris Rock tijdens zijn openingsspeech. © AFP

Sketches

Tijdens de uitreiking werd door middel van sketches meerdere keren gerefereerd naar de controversie. Rock zei in zijn openingsspeech nog dat het volgens hem belangrijk is dat donkere acteurs dezelfde kansen krijgen als andere acteurs.

Voorafgaand aan de Oscaruitreiking demonstreerden honderden mensen buiten het Dolby Theater tegen de discriminatie in Hollywood.

Protestleider Al Sharpton riep massaal op de televisie niet aan te zetten. ''We staan niet toe dat de Oscars door zullen gaan. Dit is de laatste keer van een Oscars met alleen blanke nominaties."

Video: Chris Rock over de discriminatie discussie

Chris Rock vraagt om kansen voor zwarte acteurs
Chris Rock vraagt om kansen voor zwarte acteurs