Jonathan Banks (69) is dankbaar voor het succes dat hij heeft geboekt als acteur in Breaking Bad en Better Call Saul, maar hij snapt dat mensen vaak juist alleen daardoor aardig tegen hem doen.

"Ik heb heel veel geluk gehad", vertelt hij in gesprek met NU.nl. 

De 69-jarige acteur, die in Better Call Saul en Breaking Bad te zien is als het personage Mike Ehrmantraut, heeft in zijn carrière veel moeilijke momenten gehad. Inmiddels is dat wel anders.

"Dit is mijn 49ste jaar als acteur. Toen ik ongeveer 25 jaar oud was had ik op een gegeven moment enkel 8 dollar. Ik had een kamer in New York, die vol zat met kakkerlakken. En ik moest ook nog eens alimentatie betalen." Eind jaren zestig kreeg hij met zijn eerdere vrouw een dochter.

Video: NU.nl spreekt met cast van Better Call Saul

NU.nl spreekt met cast van Better Call Saul
NU.nl spreekt met cast van Better Call Saul

Keerzijde

Banks merkt dat hij door Breaking Bad en Better Call Saul een stuk bekender is geworden, maar de faam heeft hem niet verblind.

"Je moet jezelf eraan blijven herinneren dat mensen ineens vriendelijk tegen je doen, omdat je bekend bent. Je moet weten: de meeste mensen worden niet zo vriendelijk behandeld."

"Ik doe mijn best om de persoon te zijn die ik wil zijn. Iedereen is hetzelfde. Dan maakt het niet uit of je bekend bent of niet. We hebben allemaal pijn, liefde, vreugde en vele andere emoties ervaren."

Geld

In de serie Better Call Saul volgt de kijker Jimmy McGill (gespeeld door Bob Odenkirk), ook wel bekend als Saul Goodman uit Breaking Bad. De spinoff volgt de verandering van Jimmy naar Saul, bekend van zijn uitspraak "Better call Saul!

In de serie speelt geld een belangrijke rol. Dat ziet Odenkirk ook. "Geld bevestigt dat je belangrijk bent en dat je het goed doet. Dat geldt voor heel veel mensen in de wereld."

"Het is eigenlijk iets heel Amerikaans, dat verlangen naar geld", voegt Michael McKean (speelt Jimmy's broer Chuck McGill) toe. "Geld speelt zó'n belangrijke rol. Kijk maar naar All the Presidents Men, de film waarin duidelijk wordt dat je bijna altijd het geld moet volgen om zo achter de waarheid te komen."

Rhea Seehorn, die de rol van Kim in Better Call Saul speelt, vindt het onderwerp "geld" ook iets typisch Amerikaans. "Het grappige is dat je juist bij Europese series ziet dat geld eigenlijk geen rol speelt. Geld is toch iets Amerikaans en kapitalistisch."

Luxe

"Ik heb niet vaak de luxe gehad om 'nee' te zeggen tegen acteerklussen die me werden aangeboden", vervolgt Banks. "Natuurlijk, het blijft je eigen keuze, maar ik heb wel vaak 'ja' moeten zeggen om in mijn levensonderhoud te kunnen voorzien."

Toch heeft Banks er geen spijt van. "Ik zou mijn carrière echt niet willen inruilen voor iets anders."

De tweede aflevering van het tweede seizoen van Better Call Saul is vanaf 23 februari te zien op Netflix