Veel mediabedrijven in Hollywood hebben een onvoldoende gekregen in een onderzoek naar diversiteit in de filmwereld. Daaruit blijkt dat de filmindustrie vooral om blanke heteromannen draait.

"De voorganger van de hasthag OscarsSoWhite is HollywoodSoWhite", vertelt onderzoeker Stacy L. Smith die het rapport opstelde in opdracht van de Universiteit van Zuid-Californië, onder andere gepubliceerd op USA Today en CityNewsDe hashtag werd in het leven geroepen nadat bleek dat bijna alle genomineerden voor de Oscars blank waren.

"We hebben hier niet met een probleem te maken, maar met een crisis. Het is nog altijd een clubje van blanke heteromannen."

De onderzoekers geven zes bedrijven die twaalf of meer films uitbrachten (Lionsgate, A24, Universal Pictures, 20th Century Fox, Warner Bros. en Paramount Pictures) een laag cijfer. Alleen Sony Pictures scoort redelijk goed op het gebied van diversiteit.

Van de studio's die twaalf of minder films uitbrachten kregen er iets meer redelijk cijfer. Zo scoren The Weinstein Company, STX Entertainment en Sony Pictures Classics bovengemiddeld. Bedrijven als Disney en Fox Searchlight Pictures presteren minder.

Sekse

In totaal werden 11.306 rollen in 109 films en 305 tv-series onderzocht op sekse, afkomst en geaardheid. Daarnaast werd gekeken naar 10.000 regisseurs, producenten, schrijvers en 1.500 bestuurders.

Een derde van de rollen wordt gespeeld door vrouwen. Minder dan een derde van de vrouwelijke rollen wordt vertolkt door een etnische minderheid. Ook is er een duidelijk verschil te zien in het aandeel mannen boven de veertig en vrouwen boven de veertig; 74,3 procent tegenover 25,7 procent.

LGBT

Daarnaast is er gekeken naar de soorten personages in films. Daaruit is gebleken dat 2 procent van de karakters zichzelf identificeert als LGBT. Zo'n 7 personages waren transgender.

De rest van het onderzoek laat zien dat ook het aandeel cameravrouwen laag is.