Disney verwacht dat de opbrengst van Star Wars: The Force Awakens zaterdag de magische grens van 2 miljard dollar (1,785 miljard euro) passeert. Dat maakte de filmdistributeur vrijdag bekend.

Het lukte eerder slechts twee andere films deze mijlpaal te bereiken: Avatar en Titanic.

Walt Disney Studios-topman Alan Horn is dan ook trots. "De behaalde successen van de film zijn werkelijk verbluffend en het is een grote eer om dit sterrenstelsel weer tot leven te brengen voor toegewijde fans, maar ook voor een nieuwe generatie die de Star Wars-erfenis nog jarenlang levend zal houden", schreef hij in een verklaring op de website van Disney.

Het bedrijf verwacht ook dat in Verenigde Staten de opbrengst vrijdag de grens van 900 miljoen dollar (800 miljoen euro) wordt gepasseerd. The Force Awakens verstevigt hiermee het Amerikaanse record voor meest lucratieve film ooit. De zevende Star Wars-film breekt al een tijd record na record.

Star Wars: The Force Awakens is het langverwachte zevende deel in de beroemde filmreeks. In deel 7 gaan de rebellen, die strijden tegen het Galactische Keizerrijk, op zoek naar de beroemde Jedi-master Luke Skywalker. Hij is de enige die een nieuwe opstand kan leiden.