Nederland barst van de musea, theaters en filmhuizen vol voorstellingen en verhalen. In samenwerking met if then is now, Theaterkrant.nl en de Filmkrant zet NU.nl de meest interessante in februari op een rij.

Met deze maand: Herman Brood in het museum, Zuid-Afrikaanse zangeressen van de African Mamas, de openingsfilm van het International Film Festival Rotterdam, gratis naar het Zwolse Balletjeshuis, Broadway aan de Amstel in PIPPIN, met een robot door het Van Abbemuseum, de film Francofonia, een theaterthriller over klokkenluider Edward Snowden en de bloedstollend saaie actievoorstelling voor kleuters Eitje.

1. Museum: Herman Brood in Museum Jan van der Togt, Amstelveen
Herman Brood zou dit jaar 70 geworden zijn. Museum Jan van der Togt in Amstelveen wijdt een tentoonstelling aan zijn werk. Te zien zijn schilderijen en tekeningen uit een aantal privécollecties, waaronder die van de familie Brood.

Herman Brood (1946-2001) schilderde zoals hij in het leven stond: vol overgave, snel en zonder concessies te doen. Hij was een bewonderaar van de Cobrabeweging en in het bijzonder Lucebert.

Herman Brood destijds: "Van mijn dochter steek ik veel op. Dat deed Lucebert ook. Soms vraag ik mij af of hij alles zelf heeft gemaakt of een van zijn kinderen." 

Meer informatie

Herman Brood in Musuem Jan van der Togt
Herman Brood in Musuem Jan van der Togt

2. Theater: Graceland  van African Mamas & Leoni Jansen
De succesvolle African Mamas zijn na vijf jaar weer terug in de Nederlandse theaters. Samen met Leoni Jansen en een band brengen deze Zuid-Afrikaanse zangeressen het fascinerende verhaal van Paul Simons’ legendarische album ’Graceland’. Met onder meer wereldhits als Homeless en You can call me Al.

Vanaf 10 februari op tournee

Meer informatie

African Mamas
African Mamas

3. Film: Beyond Sleep
Nadat regisseur Boudewijn Koole eerder indruk maakte met de jeugdfilm Kauwboy, was zijn tweede lange speelfilm dit jaar de openingsfilm van het International Film Festival Rotterdam. Beyond Sleep is de verfilming van W.F. Hermans' roman Nooit Meer Slapen, waarin een jonge geoloog door het desolate landschap van Noorwegen trekt om de wetenschappelijke zoektocht van zijn verongelukte vader voort te zetten.

Maar behalve in de ruige toendra raakt Alfred Issendorf (Reinout Scholten van Aschat) vooral ook verdwaald in zijn eigen hoofd. Koole gebruikt alle middelen - het afwisselend grootse en dan weer intieme camerawerk en het bijna tastbare geluidsontwerp voorop - om de kijker te laten wegzakken in het drijfzand van Alfreds brein.

Vanaf 11 februari te zien in de bioscopen
Meer informatie

Trailer: Beyond Sleep
Trailer: Beyond Sleep

4. Museum: Monument van de maand februari: Zwolse Balletjeshuis
Wie over de hoge drempel van het voormalige woonhuis van dominee Arnold Voltelen (1630-1688) stapt, waant zich terug in vroeger tijden. Het winkelinterieur dateert nog uit 1688, toen de eerste kruidenierswinkel werd gevestigd op dit adres.

Voor wie de openstelling tijdens Open Monumentendag 2015 heeft gemist: het Zwolse Balletjeshuis opent op zaterdag 20 februari wederom zijn deuren voor de liefhebbers van authentieke winkels en ambachtelijke producten. Ook de kelder is - bij uitzondering ­- te bezichtigen. Daar kun je de stekenbakkerij zien. 

Op zaterdag 20 februari 2016 is het Zwolse Balletjeshuis gratis opengesteld voor het publiek van 10.00 tot 17.00 uur. 

Meer informatie

Zwolse Balletjeshuis
Zwolse Balletjeshuis

5. Theater PIPPIN: Broadway aan de Amstel 
Koninklijk Theater Carré brengt vanaf 9 maart de veelbekroonde show PIPPIN. Deze musical zit vol acrobatiek (van ex-Cirque du Soleil-acrobaten) en muziek van Wicked-componist Stephen Schwartz. Ervaar de originele Broadway versie, mét Amerikaanse cast. 

PIPPIN vertelt het coming-of-age-verhaal van de jonge, net afgestudeerde Pippin, die nog niet precies weet hoe hij zijn leven wil gaan leiden. Zeker is wél dat het groots en meeslepend moet zijn. PIPPIN is een visueel sprookje dat vol zit met knipogen naar onze moderne levens en de manier waarop we daar tegenwoordig invulling aan geven. 

NRC noemt het een "absolute not to miss" en de Volkskrant schrijft "PIPPIN is een hit in Amerika. De kwaliteit is onomstreden, de thematiek is ook hier relevant. Grote kans dus dat de musical in Carré ook een succes wordt. En terecht!"

Van 9 maart t/m 10 april, slechts 5 weken exclusief in Carré. 

Meer informatie

Theater Pippin
Theater Pippin

6. Museum: Robot rijdt met je mee door het Van Abbemuseum!
Mensen die door een fysieke beperking niet naar het Van Abbemuseum kunnen komen, kunnen nu toch de tentoonstellingen bekijken. Een robot maakt het mogelijk om vanuit je eigen omgeving de kunst te ervaren. Een robot, uitgerust met een camera en een microfoon, kan vanuit huis worden bestuurd door de bezoeker en rijdt door het museum. Dat doet het apparaat niet alleen; er loopt altijd een menselijk begeleider bij.  

Het Van Abbemuseum heeft een uitgebreide kunstcollectie, waaronder een groot aantal werken van de Russische avant-garde kunstenaar El Lissitzky. Ook heeft het museum werken van Picasso en Piet Mondriaan in zijn collectie.

Meer informatie over deze rondleidingen

Museum: Robot rijdt met je mee door het Van Abbemuseum!
Museum: Robot rijdt met je mee door het Van Abbemuseum!

7. Film: Francofonia
Tegen de achtergrond van de inname door de nazi’s van Parijs bespiegelt de meesterfilmer Alexander Sokurov (Faust, Russian Ark) op poëtische wijze de (kunst)geschiedenis. Francofonia is het verhaal van twee opmerkelijke mannen, aanvankelijk elkaars vijanden: de directeur van het Louvre Jacques Jaujard en nazi-officier Franz Graf Wolff-Metternich.

Hun samenwerking was niet zonder risico’s en zou de drijvende kracht worden achter het veiligstellen van de Franse kunstschatten. Sokurov toont ons dat een museum veel meer is dan een plek waar kunst bewaard wordt. Francofonia is een indrukwekkende reflectie op de waarde van kunst en de relatie tussen cultuur en macht.

Vanaf 4 februari te zien in de filmtheaters
Meer informatie

Francofonia
Francofonia

8. Theater: SNOWDEN van F.C. De Volle Bak
SNOWDEN is een thriller over klokkenluider Edward Snowden, zijn missie, zijn bizarre verhaal en de relevantie daarvan.

Ze zien alles. De whatsappjes die je verstuurt om af te spreken met vrienden, de email die je verstuurt naar familie, het recept dat je zoekt op Google. Zoals je in een oorlog niet mee kunt lijden met een heel volk aan slachtoffers, maar wel met één, zo concentreert deze voorstelling zich op Edward Snowden. Maar ditmaal wordt de oorlog uitgevochten in onze woonkamer.

Vanaf 4 februari 2016 door heel Nederland met Cas Jansen als Snowden.

Meer informatie

Trailer: Snowden
Trailer: Snowden

9. Theater: Eitje (3+), een bloedstollend saaie actievoorstelling voor kleuters door Maas theater en dans
Stel je voor: een actiefilm, maar dan in het echt. Met één van de saaiste actiefiguren ooooit. Een eitje waar niemand aan mag komen, we herhalen, niemand. Een saai eitje bewaakt door twee oersaaie suppoosten in een museum. (Suppoosten zijn saaie bewakers van kunstobjecten, en kunst is…. ehm nou ja, dat vertellen we nog wel een keer.) En net als het zo saai begint te worden dat je in slaap valt, zitten we middenin een achtervolging.

Twee droogkomische mimers bewaken de actieheld: Eitje. Met minimale middelen en veel huis-, tuin- en keukenmagie toveren ze zichzelf, elkaar en het eitje weg. Gevaarlijk wordt het zeker, dus probeer dit ook thuis.

Van 13 februari tot en met 29 mei door Nederland
Meer informatie