Obama noemt Oscardebat onderdeel van groter probleem

Barack Obama heeft zich voor het eerst uitgelaten over de controverse rondom de Oscars. Volgens de Amerikaanse president is de discussie over het gebrek aan diversiteit onderdeel van een groter probleem. 

Volgens Obama moet de filmindustrie doen "wat elke andere industrie zou moeten doen. Op zoek gaan naar talent en iedereen kansen bieden", zegt de Amerikaanse president in een interview met ABC7.

Obama stelt dat Californië (waar Hollywood is gevestigd, red.) symbool staat voor de diversiteit in de Verenigde Staten. "Iedereen kan er zijn verhaal kwijt, en dat is uiteindelijk beter voor de kunst en de entertainment."

Hij vindt dat een goede afspiegeling van de filmindustrie bijdraagt aan het gevoel dat mensen onderdeel zijn van "één Amerikaanse familie".

Video: Obama noemt Oscardebat onderdeel van groter probleem

Academy

The Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, de organisatie achter de Oscars, kwam onder vuur te liggen na de bekendmaking van de genomineerden. Voor het tweede jaar op rij zijn alle twintig genomineerden in de categorieën voor acteurs blank.

Veel vooraanstaande personen boycotten de Oscaruitreiking volgende maand, op social media was de hashtag #OscarsStillSoWhite dagenlang trending. Onder anderen Spike Lee, Jada-Pinkett Smith en 50 Cent lieten zich kritisch uit over de diversiteit van de Oscars.

Kritiek

Onder druk van alle kritiek besloot The Academy dat de Oscars etnisch diverser moeten worden. Over vijf jaar moet het aantal vrouwen en niet-blanken dat stemt over de nominaties en toekenning van de filmprijzen zijn verdubbeld.

Het filminstituut heeft een actieplan opgesteld waarin onder andere staat dat sommige oudere leden van het The Academy worden ontdaan van hun stemrecht.

Lees meer over:
Tip de redactie