Recensie: 5 sterren voor Oscar-favoriet The Revenant

Leonardo DiCaprio krijgt het als pionier in het Amerika van 1823 zwaar te verduren. Magnifieke filmtrip, goed voor twaalf Oscarnominaties.

De Oscaruitreiking van 28 februari staat tot nu in het teken van twee onderwerpen. Allereerst de ophef dat er voor het tweede jaar achter elkaar alleen maar blanke acteurs zitten bij de 20 acteursnominaties. Over dat onderwerp is - terecht - al veel geschreven, al zal het laatste woord er nog lang niet over zijn gezegd.

Het andere onderwerp is hierdoor een beetje ondergesneeuwd, namelijk: krijgt Leonardo DiCaprio eindelijk zijn welverdiende Oscar voor zijn bijna bovenmenselijke prestatie in The Revenant?

Titanic

Dat The Academy, die de Oscars uitdeelt, DiCaprio niet zo gunstig gezind is, weten we al sinds The Titanic. Die kaskraker kreeg in 1998 liefst veertien Oscarnominaties, maar hoofdrolspeler DiCaprio werd overgeslagen.

De film won uiteindelijk 11 Oscars, maar dat deed weinig af aan die onbegrijpelijke omissie; tegenspeelster Kate Winslet was wél genomineerd, al won ze niet.

Wel kreeg DiCaprio de afgelopen jaren Oscarnominaties voor rollen in andere films: in het begin van zijn carrière al voor What's Eating Gilbert Grape (1994), en daarna voor The Aviator (2004), Blood Diamond (2006), The Wolf of Wall Street (2013) en nu dus voor The Revenant.

Daarnaast deelde hij een Oscarnominatie als co-producent van The Wolf of Wall Street, maar van die in totaal zes Oscarnominaties wist hij er tot nu toe niet één te verzilveren.

Drie Golden Globes

Dan is The Hollywood Foreign Press Association, die de Golden Globes uitreikt, DiCaprio een stuk gunstiger gezind. Niet alleen werd hij al tien keer genomineerd door deze vakvereniging van buitenlandse filmjournalisten, hij won de Golden Globe ook al drie keer: voor The Aviator, voor The Wolf of Wall Street en begin januari ook al voor The Revenant.

En terecht, want ook nu zet DiCaprio weer een prachtprestatie neer als pionier Hugh Glass. Over de zware en vooral ijskoude omstandigheden waaronder de film werd opgenomen viel dit weekend al te lezen op Nu.nl. (http://www.nu.nl/weekend/4201561/the-revenant-mannen-elke-dag-dood-in-ogen-kijken.html)

Saving Private Ryan

Het waar gebeurde verhaal werd in 1971 verfilmd als The Man in the Wilderness, met Richard Harris als Hugh Glass. Glass is een jager die aan het begin van de negentiende eeuw met een groepje mannen in de Amerikaanse bossen leeft van de pelsen die ze buit maken.

Hun natuurlijke vijanden zijn niet alleen de dieren zelf, maar ook de indianen. Na een poëtische proloog met koortsige visioenen van Glass over zijn vrouw en kind toont The Revenant de harde realiteit wanneer de jagers worden aangevallen door indianen, die op hun buit uit zijn.

De camera zit, in lange shots, de belaagde jagers dicht op de huid in een aanval die aan de landingsscène uit Saving Private Ryan doet denken; alleen probeerden de soldaten toen aan land te komen terwijl de jagers hier juist hun boot trachten te bereiken. Uiteindelijk sneuvelt driekwart van hen in de bloedige aanval.

Bij het dozijn dat weet te ontkomen zitten niet alleen Glass en zijn half-Indiaanse zoon Hawk (Forrest Goodluck), maar ook John Fitzgerald (Tom Hardy), een mompelende rouwdouwer die een halve scalp mist vanwege een eerdere aanval. Hij vertrouwt Glass en diens zoon niet en is dan ook de eerste die oppert dat Glass moet worden achtergelaten wanneer deze zwaargewond raakt door een aanval van een beer.

Leo en de beer

Die scène met Leo en de beer had al meteen een legendarische status en terecht: het is een extreem intense scène vol bloedvergieten, schrammen en open wonden die het gewelddadige Game of Thrones doet verbleken tot The Sound of Music. De camera zit zo dicht op Leo en de beer dat je afvraagt hoe ze dit in godsnaam hebben opgenomen.

Het camerawerk is van Emmanuel Lubezki, die de afgelopen twee jaar een Oscar won voor Gravity en Birdman en die ook nu weer genomineerd: als hij wint is dat dus voor de derde keer op rij. Andere nominaties van The Revenant - die 12 Oscarnominaties vergaarde - zijn onder meer voor Beste Film, Beste Regie (Iñárritu, vorig jaar ook Oscarwinnaar met Birdman) en voor Tom Hardy, die inderdaad een memorabele tegenstander van Glass neerzet en deze nominatie als bekroning mag zien voor een hele reeks sterke rollen (Legend, Mad Max, Locke).

Overigens zijn de ontberingen van Glass na de aanval van de beer nog lang niet voorbij, integendeel: de onverwoestbare pionier wordt onder meer meegesleurd in ijskoud water en valt met paard en al in een afgrond, zoals te zien is in de trailer. En tijdens deze intense scènes weet DiCaprio ook nog aannemelijk te maken waarom Glass doorzet: om wraak te nemen op de mannen die hem voor dood achter lieten, met name op de door Hardy gespeelde Fitzgerald.

Trip

Leonardo DiCaprio is nooit een acteur geweest die het zich gemakkelijk maakt. Je zal hem niet in een romkom zien en ook een goedbetaalde rol als superheld laat hij liever aan zich voorbij gaan. Van The Beach tot Django Unchained, altijd gaat hij tot het uiterste in intense vertolkingen.

Hij speelt ook gemiddeld in slechts één film per jaar, terwijl hij gemakkelijk twee keer zoveel rollen zou kunnen doen. Zijn toewijding is vergelijkbaar met die van Daniel Day-Lewis, zijn tegenspeler in Gangs of New York. Maar zelfs deze method actor ging nog niet zo ver als DiCaprio in The Revenant.

Het valt te hopen dat DiCaprio met een Oscar wordt beloond voor zijn lijdensweg. Al was het maar omdat je er niet aan durft te denken hoe ver hij een volgende keer zal gaan als hij wéér naast de Oscar zou grijpen. Voorlopig is hij in elk geval topfavoriet in de meeste poll.

Los van de Oscars is The Revenant een magnifieke film, die ondraaglijk intense actiescènes afwisselt met poëtische, verstilde natuurscènes. The Revenant is een onvergetelijke trip en een van de mooiste bioscoopervaringen van dit jaar.

BEOORDELING
Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie