In alle Disney-films uit de jaren negentig waarin prinsessen centraal staan, praten mannen meer dan vrouwen. 

Linguïsten onderzochten de dialogen in Disney-films en ontdekten dat vrouwelijke personages in de jaren vijftig meer spraken dan in de jaren daarna.

In Doornroosje (1959), Sneeuwwitje (1937) en Assepoester (1950) werd meer dan 50 procent van de zinnen uitgesproken door vrouwen, zo ontdekten onderzoekers Carmen Fought en Karen Eisenhauer volgens The Washington Post.

Bij De Kleine Zeemeermin uit 1989, waarin hoofdpersonage Ariel haar stem verliest, was dat nog maar 32 procent. In Belle en het Beest (1991) werd ruim 71 procent van de tijd gesproken door mannelijke personages. Pocahontas en Mulan behaalden ongeveer dezelfde cijfers.

Aladdin

In Aladdin, waar één vrouwelijke hoofdrol in zit, werd 10 procent van de zinnen uitgesproken door een vrouwelijk personage.

Volgens de onderzoekers zijn de dialogen weer beter verdeeld vanaf 2009: in Tangled, over prinses Rapunzel, was ruim de helft van de zinnen voor vrouwen en in Brave bijna 75 procent. In Frozen, uit 2013, werd weer minder gesproken door vrouwen: zo'n 40 procent.

Het aantal vrouwen in Disney-films is, met uitzondering van Assepoester, altijd lager geweest en gebleven dan het aantal mannen.