Acteur George Clooney denkt dat de commotie rond de Oscars wordt veroorzaakt door het gebrek aan donkere filmbazen.

"De mensen die de goedkeuring voor films geven, zijn allemaal blank", zegt de acteur dinsdag in RTL Late Night. "De managementfuncties in de filmindustrie worden niet ingevuld door donkere mensen."

Rond de uitreiking van de Oscars is discussie ontstaan, omdat er voor het tweede jaar op rij geen enkele donkere acteur is genomineerd voor een prijs. Verschillende beroemdheden hebben daarom besloten om niet naar de uitreiking te gaan.

Volgens Clooney is het niet de schuld van de Academy dat er dit jaar weer geen donkere acteurs zijn genomineerd. "Er zijn ook jaren geweest dat er wel donkere acteurs zijn genomineerd", zegt hij.

Video: Oscars zonder Will Smith 

Will Smith schrapt Oscar-uitreiking
Will Smith schrapt Oscar-uitreiking

Kassucces

De acteur pleit voor meer kansen voor iedereen. "Dat geldt ook voor vrouwen. Natuurlijk moeten actrices net zoveel betaald krijgen als hun mannelijke collega’s, maar de filmbazen denken alleen maar aan kassucces."

De Amerikaanse acteur is in Nederland voor het Goed Geld Gala in Carré om daar te spreken namens zijn mensenrechtenorganisatie Not On Our Watch. In de Nederlandse bioscopen is vanaf half februari de komedie Hail Ceaser! te zien, waarin hij de hoofdrol speelt.