De Engelse acteur Ian McKellen heeft ook kritiek geuit op de Oscarceremonie. De 76-jarige Brit stoort zich aan het feit dat nog nooit een openlijk homoseksuele acteur een beeldje heeft gewonnen.

McKellen uitte de kritiek maandag in The Guardian. Zijn uitspraken volgen op een week vol rumoer over het gebrek aan nominaties voor donkere acteurs dit jaar.

Om de woede in te dammen heeft de Academy, die de prijzen elk jaar uitreikt, een aantal veranderingen toegezegd. Zo blijven oude acteurs niet meer tot hun dood lid van de organisatie, die de Oscars via stemrondes toekent.

Maar behalve donkere acteurs blijven ook de homoseksuele acteurs achter bij het uitreiken van de belangrijkste filmprijzen ter wereld, stelt McKellen. "Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman en Sean Penn wonnen de Oscar voor beste acteur in een rol waarin ze een homo spéélden. Heel slim. Misschien moeten ze mij er eentje geven als ik een hetero speel."

De 76-jarige acteur, die onder meer beroemd werd als Gandalf in de trilogie Lord of the Rings, werd twee keer voor een Oscar genomineerd, maar hij won beide keren niet.