Michael Caine vindt de commotie rond de zogenoemde 'witte' Oscars iets te ongenuanceerd.

"Je kunt niet op een zwarte acteur stemmen omdat hij zwart is", vertelt hij vrijdag in gesprek met BBC Radio 4.

De 82-jarige acteur vindt dat je simpelweg een goede prestatie moet afleveren. "Natuurlijk hebben ze het goed gedaan, maar waarschijnlijk niet goed genoeg."

Wel bekent Caine dat hij niet wist dat Idris Elba uit Beasts of No Nation niet genomineerd is voor een Oscar. "Nou ja, ik vond Idris fantastisch in die film."

Youth

Caine probeert de nuancering over de discussie rondom de 'witte' Oscars te ondersteunen met een eigen voorbeeld. "Ik heb de European Film Award gewonnen voor mijn rol in Youth, maar ik heb verder geen enkele nominatie gekregen."

"Dus: wees geduldig. Ooit komt er een tijd dat het hen wel lukt. Voor mij duurde het ook heel wat jaren tot ik een Oscar won."

Charlotte Rampling

De 69-jarige actrice Charlotte Rampling, die dit jaar is genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Actrice in de film 45 Years, noemt de discussie "bijna hetzelfde" als racisme tegenover blanke mensen.

"Je weet niet hoe het komt dat er geen donkere acteurs zijn genomineerd, misschien waren ze gewoon niet goed genoeg", zei ze in gesprek met een Frans radioprogramma.