De hack-aanval die Sony in november 2014 ontdekte, heeft volgens Kevin Spacey de gehele filmindustrie in Hollywood wakker geschud. De House of Cards-acteur is bang voor de gevolgen van een nieuwe hack.

"Het heeft gigantisch veel schade aangericht, ik raakte persoonlijk gedupeerd en er ontstond een controverse over de manier waarop bedrijven zich tegen dit soort aanvallen dienen te beschermen", zegt de acteur en producent op een conferentie van het World Economic Forum in Davos volgens The Guardian.

In het publiek zaten politici, beleidsmakers en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Sony ontdekte op 24 november 2014 dat het gehackt was. Toen was nog niet duidelijk dat er grote hoeveelheden gevoelige bedrijfsinformatie zoals documenten, filmscripts en e-mails buit waren gemaakt.

Spacey zegt dat hij na die aanval zijn mailadres heeft moeten veranderen.

Intellectueel eigendom

Spacey werd recentelijk baas van de filmstudio Relativity Studios. Volgens Spacey zorgt die nieuwe functie ervoor dat de problematiek van dit soort hacks en het beschermen van intellectueel eigendom nog zwaarder voor hem gaan wegen.

"Voor creatieve makers is een IP (intellectual property) het belangrijkste dat iemand kan bezitten. Het is hun identiteit."

Spacey hoopt dat er stappen worden gezet waardoor makers die "identeit" kunnen beschermen en "de waardering krijgen die ze verdienen".