Recensie: Oscar-genomineerde Stallone keert terug als Rocky in Creed

Sylvester Stallone keert terug als Rocky Balboa, maar nu als trainer van Adonis Creed (Michael B. Jordan). Sterk boksdrama.

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat de boksfilm Rocky in de bioscoop kwam.

Bovendien hoopt de hoofdrolspeler én scenarioschrijver Sylvester Stallone in juli 70 te worden. Toen Stallone tien jaar terug 60 werd vierde hij dat met de terugkeer van Rocky in de door hemzelf geregisseerde film Rocky Balboa.

Dat was een waardig afscheid van de bijna bejaarde bokser, want de sequels Rocky II tot en met V boden tussen 1979 en 1990 steeds meer van hetzelfde met minder impact. Stallone begaf zich in paar jaar geleden nog wel in de boksring voor de slappe komedie Grudge Match, waarin hij het als oude bokser opname tegen Robert De Niro.

Hoewel hun personages anders heetten werd de film aan de man gebracht als Rocky versus Raging Bull, maar het prul kon niet in de schaduw staan van deze klassiekers.

Adonis

Toch had Stallone de bokshandschoenen nog niet definitief aan de wilgen gehangen, want voor Creed stapt hij wederom in de ring, als Rocky Balboa. Niet om te boksen, maar om een ambitieuze jongen te trainen, de eigenlijke hoofdrolspeler van de film, Adonis (Michael B. Jordan).

Deze Adonis leren we in de proloog kennen als een kansarme jongen die in de jeugdgevangenis een gevecht niet uit de weg gaat. Hij krijgt een tweede kans wanneer hij wordt opgehaald door Mary Ann Creed, de weduwe van zijn vader, die hij nooit heeft gekend.

Die vader was Apollo Creed, de tegenstander van Rocky Balboa in de eerste Rocky en diens vriend in de latere Rocky-films. Toen Apollo Creed (Carl Weathers) in Rocky IV door de Sovjet-bokser Drago (Dolph Lundgren) werd doodgeslagen nam Rocky wraak.

Knock-out

Maar dat was jaren geleden en Adonis wordt er liever niet aan herinnerd. Dus neemt hij de meisjesnaam van zijn stiefmoeder aan, noemt zich Johnson en maakt carrière op kantoor. Dat hij toch in zijn vaders voetsporen wil treden wordt al snel duidelijk wanneer hij in Mexico een gevecht in de eerste ronde wint met een knock-out. De zelfbewuste Adonis maakt zijn handschoenen al los voor de scheidsrechter is uitgeteld.

Dan neemt hij een besluit: hij verruilt zijn brave baan - ondanks een promotie – voor een carrière als bokser. En nadat hij Youtube-filmpjes van Rocky versus Apollo heeft bekeken reist hij af naar Philadelphia om Rocky te overreden hem te trainen.

Oscarnominatie

Rocky zit er echter niet op te wachten dat het verleden bij hem aanklopt. Zijn restaurant loopt aardig en hij mag dan een boksschool hebben, trainen doet hij niet meer. Maar Adonis, die zich al snel voorstelt als de zoon van Apollo, dringt aan en doet een beroep op Rocky’s vroegere vriendschap met zijn overleden vader.

Dat Rocky uiteindelijk natuurlijk toch 'ja' zegt is allesbehalve een spoiler: het zit in de trailer, en op de poster zien we Rocky met Adonis in de ring. Bovendien: het is een bóksfilm, dus blijft Rocky echt niet aan de zijlijn staan.

Wel heeft de ex-bokser in de film nog een andere strijd te leveren, een gevecht dat de gevoelige snaar raakt en ongetwijfeld de reden zal zijn dat Stallone een Oscarnominatie heeft gekregen voor Beste Mannelijke Bijrol. En na het winnen van de Golden Globe maakt hij ook goede kans op die Oscar.

Blanke Oscars

Het is niet Stallone's eerste Oscarnominatie: voor Rocky werd hij destijds genomineerd voor Beste Mannelijke Hoofdrol en Beste Originele Script. Hij wist geen van beide nominaties te verzilveren, maar Rocky won in 1977 wel de Oscar voor Beste Film - vóór onder meer Taxi Driver, All The President's Men en Network, toch ook geen kleine films.

Maar blijkbaar prefereerden de Academyleden toen een optimistisch verhaal over een underdog die eerlijk wint boven de pessimistische wereldbeelden van Taxi Driver, All The President’s Men en Network.

Stallone's Oscarnominatie is meteen de enige voor de film, die niet tot de acht Beste Film-nominaties behoort. Ook hoofdrolspeler Michael B. Jordan zag een nominatie aan zijn neus voorbij gaan, net als regisseur Ryan Coogler, die naam maakte met de film Fruitvale Station (2013), ook met Jordan in de hoofdrol.

Dat zowel Jordan als Coogler zwart zijn voedt de terechte kritiek dat de Oscarnominaties dit jaar weer erg blank uitpakken: alle 20 genomineerde acteurs zijn blank, net als vorig jaar, en van de urban kaskraker Straight Outta Compton zijn alleen de blanke scriptschrijvers genomineerd.

Trappenscène

Wel of geen nominaties, Creed is een sterk boksdrama dat een hoop boksfilmclichés weet te ontwijken. Zo heeft Adonis een degelijke kantoorbaan voor hij besluit de ring in te stappen en legt hij het niet aan met een of andere blonde bimbo, maar met een ambitieuze zangeres met een eigen wil en een eigen carrière, Bianca (Tessa Thompson). Hun voorzichtige toenadering zorgt voor mooie rustpunten in de film, maar uiteraard gaat Creed vooral over de relatie tussen Rocky Balboa en Creed junior.

Tien jaar na Rocky Balboa en veertig jaar na de eerste Rocky levert Stallone met zijn zevende rol als Rocky een mooi slotakkoord af. Want hou je ogen maar eens droog wanneer hij moeizaam de bekende trappen in Philadelphia op strompelt, dezelfde trappen die hij als jonge Rocky met gemak op rende.

Toch is het vast nog niet het laatste optreden van Rocky, want omdat Creed in Amerika al een kassucces was heeft Stallone al een sequel aangekondigd. Hopelijk weet hij het niveau hoog te houden en wordt het succes van Creed niet net zo uitgemolken als Rocky destijds.

Lees meer over:
Tip de redactie