Ook George Clooney kritisch over Oscars

Ook George Clooney is kritisch over de 'blanke' Oscars, waar na de bekendmaking van de nominaties veel ophef over is ontstaan. Volgens Clooney was het tien jaar geleden beter gesteld met de Academy Awards. 

"Bedenk maar eens hoeveel meer Afrikaanse Amerikanen er toen waren genomineerd", aldus de acteur en regisseur tegen Variety.

"Rond 2004 waren er zwarte genomineerden als Don Cheadle en Morgan Freeman. Maar nu heb ik het gevoel dat we de verkeerde kant op gaan", aldus Clooney.

"Er zijn deze keer echt mensen over het hoofd gezien, zoals Will Smith en Idris Elba. En wat er vorig jaar gebeurde met Selma-regisseur Ava DuVernay - het was belachelijk dat zij niet genomineerd werd."

Filmrollen

Toch ligt het probleem volgens hem niet in de eerste plaats bij de nominaties. "Het echte probleem is hoeveel filmrollen er beschikbaar zijn voor minderheden, vooral in kwaliteitsfilms."

Clooney constateert dat het er voor vrouwen ook veel slechter op is geworden. "In de jaren dertig werden de meeste hoofdrollen gespeeld door vrouwen. Nu kost het een vrouw van boven de veertig heel veel moeite om een hoofdrol te krijgen."

Bekijk hier de Oscars-nominaties van dit jaar:

Lees meer over:
Tip de redactie