Spike Lee en Jada Pinkett Smith zijn volgende maand niet van de partij bij de uitreiking van de Oscars. De regisseur en actrice boycotten de awardshow omdat ze de Oscars te blank vinden.

De twee grepen de geboortedag van Martin Luther King aan om hun boycot te motiveren. De regisseur schreef op Instagram dat hij en zijn vrouw niet naar de uitreiking van de Academy Awards komen omdat hij "daar niet achter kan staan".

"Hoe is het mogelijk dat voor het tweede jaar op rij alle twintig genomineerden in de categorieën voor acteurs blank zijn?", schrijft Lee, die in november nog een ere-Oscar kreeg.

Ook Smith besloot thuis te blijven nadat de genomineerden waren bekendgemaakt. "We kunnen niet langer bedelen om liefde, erkenning en respect", zegt de actrice in een video die ze op Facebook plaatste.

Bekijk de video van Smith:

Jada Pinkett Smith niet naar 'witte' Oscars
Jada Pinkett Smith niet naar 'witte' Oscars

Verontwaardiging

Nadat donderdag bekend was gemaakt wie dit jaar in de race zijn voor een Oscar, werd verontwaardigd gereageerd op sociale media.

Net als vorig jaar zijn er in de belangrijkste acteercategorieën geen donkere filmsterren die kans maken op de prestigieuze filmprijzen. De hashtag Oscars Still So White, een vervolg op de hashtag Oscars So White die vorig jaar in het leven werd geroepen, was dagenlang trending topic op Twitter.

Ook Chris Rock, die de awardshow op 28 februari presenteert, was kritisch. De komiek noemde de Oscars de "witte BET Awards".