Rapper en acteur Ice Cube heeft veel gehad aan de tijd dat hij opgroeide in Los Angeles. In zijn nieuwe film Ride Along 2 speelt hij een agent die het niet altijd nauw neemt met de wet. "Ik acteer precies zoals de politie destijds deed."

"Een hoop agenten zijn pestkoppen", vertelt de 46-jarige Ice Cube aan NU.nl. "Maar dat is ook wat ik nu gebruik in mijn rol. Ik gebruik hun 'politieprocedure' om mijn werk voor elkaar te krijgen."

O'Shea Jackson, de echte naam van Ice Cube, vergaarde bekendheid in de jaren 80 door als tiener te rappen in de groep N.W.A., met onder andere Eazy-E en Dr. Dre. De groep wordt ook wel de 'stichter' van de gangsterrap genoemd. In de tijd van N.W.A. kregen de rappers veel te maken met discriminatie en politiegeweld. Met N.W.A bracht Ice Cube in reactie op dit geweld de hit Fuck Tha Police uit.

Vorig jaar werd het verhaal van de rapgroep verfilmd in Straight outta compton.

Bekijk het interview met Ice Cube:

Ice Cube gebruikte ervaring politiegeweld voor Ride Along 2
Ice Cube gebruikte ervaring politiegeweld voor Ride Along 2

Duidelijke verandering

Inmiddels vindt de acteur wel dat er dingen zijn veranderd. "De nieuwe generatie jongeren ziet geen verschil in huidskleur."

"Discriminatie beïnvloedt tegenwoordig niet alleen de gediscrimineerde, maar ook de persoon die discrimineert. Waarom zou je je druk maken om de kleur? Dat heeft er niets meer mee te maken", vervolgt de rapper.

Ride Along 2 is het vervolg op de actie-komediefilm Ride Along, waarin Ben Barber (gespeeld door Kevin Hart) het respect probeert te winnen van zijn zwager James Payton (Ice Cube). Beiden werken bij hetzelfde politiekorps, alleen Payton is rechercheur en Barber is pas net klaar met de politieopleiding.

Payton neemt Barber mee op een 'ride along' (soort observatiedag) naar Miami, waar ze gaan proberen een misdaad op te lossen. De jonge Barber probeert vervolgens het respect van Peyton te winnen.

Ice Cube zegt dat er maar één ding nodig is om zijn respect te winnen in het echte leven. "Wees gewoon wie je zegt dat je bent. Doe gewoon wat je doet."

Inspireren

De zoon van Ice Cube, O'Shea Jackson Jr., speelde zijn vader in de film Straight outta compton en volgt hiermee hetzelfde succesvolle pad op jonge leeftijd. Ice Cube hoopt dat hij zijn kinderen kan inspireren, maar het werkt ook andersom "ze (zijn kinderen, red.) weten dat ze mij ook inspireren. Je bent nooit te oud om te leren, en nooit te jong om anderen iets te leren. Dat is mijn motto."

De acteur vindt het fijn dat hij anderen kan inspireren, maar "die mensen moeten ook weten dat ik niet perfect ben. Ik hoop niet dat er mensen zijn die mij nodig hebben om zelf gelukkig te worden. Vind je eigen geluk."

Ride Along 2 draait vanaf 4 februari in de Nederlandse bioscopen.