Chris Rock uit kritiek op 'witte' Oscars

Chris Rock heeft een kritische noot geplaatst bij de nominaties voor de 88e Oscars.

De komiek, die de awardshow op 28 februari presenteert, noemt de Oscars op Twitter de 'witte BET Awards'.

Donderdag werd bekend wie er dit jaar in de race zijn voor een Oscar. Net als vorig jaar leidde dat tot een protest op social media, omdat er in de belangrijkste acteercategorieën weer geen zwarte filmsterren meedingen naar de prijzen. Ook diverse films met veel zwarte acteurs, zoals Straight Outta Compton en Beasts of No Nation, ontbreken in de lijst met genomineerden.

Vorig jaar riepen critici de hashtag Oscars So White in het leven. Daar werd deze week een vervolg aan gegeven: Oscars Still So White. Rock mengt zich nu ook in de discussie, want hij refereert met zijn tweet aan de Black Entertainment Awards. Dat zijn prijzen die sinds 2011 jaarlijks worden uitgereikt aan Afro-Amerikanen die zich hebben onderscheiden in onder andere de sport-, muziek- of filmwereld.

Stemmen

In een promotiefilmpje bij de tweet zegt Rock dat er drie goede redenen zijn om af te stemmen op de live-uitzending van de Oscaruitreiking: 'decolleté's van sterren', 'check wie er dit jaar dood is gegaan' en 'misschien ga ik schelden'. Het wordt de tweede keer dat de vijftigjarige komiek de awardshow aan elkaar praat. Hij deed dat eerder in 2005.

Lees meer over:
Tip de redactie