De Britse acteur Alan Rickman is overleden aan de gevolgen van kanker. Hij is 69 jaar oud geworden.

Dat bevestigt zijn familie, meldt The Guardian donderdag.

De acteur verwierf onder meer bekendheid door zijn vertolking van het Harry Potter-personage Severus Sneep.

Rickman was een zeer succesvol toneel- en filmacteur en kreeg tijdens zijn carrière een Golden Globe, een BAFTA Award en een Emmy Award. The Guardian noemt hem een van de meest geliefde Britse acteurs van de afgelopen dertig jaar.

Video: Alan Rickman speelt Snape in Harry Potter

Alan Rickman speelt Snape in Harry Potter
Alan Rickman speelt Snape in Harry Potter

Debuut

Rickman maakte in 1988 zijn debuut op het witte doek in de film Die Hard met Bruce Willis. Daarin speelde hij de slechterik Hans Gruber. In 2015 was hij nog in de film Eye in the Sky te zien. 

Ook was hij te zien in de film Love Actually en leende hij zijn stem aan de blauwe rups in Alice in Wonderland.

Alan Rickman was getrouwd met Rima Horton. Het echtpaar had geen kinderen.

J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-reeks, heeft op Twitter gereageerd op de dood van Rickman. "Er zijn geen woorden om aan te geven hoe geshockeerd en kapot ik er van ben om te horen over het overlijden van Alan Rickman. Hij was een geweldige acteur en man."

Reacties

Ook Daniel Radcliffe, die de rol van Harry Potter in de films speelde, en Emma Watson, die het karakter Hermelien speelde, hebben gereageerd op de dood van Rickman. Radcliffe noemt Rickman een van de beste acteurs waarmee hij ooit heeft samengewerkt. "Hij steunde me altijd op de set en de jaren na het filmen van Harry Potter."

Watson zegt in een bericht op haar Facebookpagina erg verdrietig te worden door het nieuws. "Ik ben blij dat ik heb mogen werken en tijd heb mogen doorbrengen met zo'n speciale man en acteur. Ik mis onze gesprekken echt."