'Hollywoodfilms voor ruim 90 procent geregisseerd door man'

Het grootste gedeelte van de 250 best scorende films in de Verenigde Staten is geregisseerd door een man. Bij slechts 9 procent van de titels was de regisseur een vrouw.

In totaal was ruim 19 procent van de werkzame mensen op filmsets achter de schermen een vrouw: dat aantal is sinds 2001 niet meer zo hoog geweest, zo blijkt uit de jaarlijke studie The Celluloid Ceiling die vanaf 1998 wordt gehouden.

The Hollywood Reporter schrijft over de uitkomsten.

Hoewel producenten, filmmonteuren en uitvoerend producenten steeds vaker vrouwen zijn, is die groei minder te zien bij schrijvers, regisseurs en cameraregisseurs.

Het aantal vrouwelijke regisseurs is sinds 2014 weer toegenomen: toen was 7 procent van de regisseurs vrouw en in 2015 9 procent. Dat ligt echter nog steeds flink onder het recordpercentage in 2000: toen was 11 procent van de regisseurs vrouw.

Vrouwelijke invloed

33 procent van alle films had geen of één vrouw in een belangrijke functie achter de schermen.

Als er één vrouw op de set werkt, is er een grotere kans dat er meer werken: op filmsets van vrouwelijke regisseurs was 53 procent van de schrijvers vrouw, 32 procent van de filmmonteuren vrouw en 12 procent van de cameraregisseurs vrouw.

Bij films geregisseerd door mannen is 10 procent van de schrijvers vrouw, 19 procent van de filmmonteuren vrouw en 10 procent van de cameraregisseurs vrouw.

Lees meer over:
Tip de redactie