The Revenant grote winnaar bij uitreiking van Golden Globes

The Revenant is de grote winnaar van de 73e editie van de Golden Globes. De film won de prijs voor beste dramafilm, beste acteur en beste regisseur.

Leonardo DiCaprio won het beeldje voor zijn rol als Amerikaanse pionier die begin negentiende eeuw voor dood wordt achtergelaten na te zijn aangevallen door een beer. De prijs voor beste regisseur ging naar Alejandro González Iñárritu.

The Revenant geldt ook als grote kanshebber bij de uitreiking van de Oscars eind februari. De film is vanaf 28 januari in de Nederlandse bioscopen te zien. The Martian won de prijs voor beste film in de categorie komedie of musical.

Grote verliezer dit jaar is Carol. Het drama met Cate Blanchett in de hoofdrol had vijf nominaties, meer dan alle andere films, maar won geen enkele prijs. Ook The Danish Girl, die kans maakte in drie categorieën, kon geen enkele nominatie verzilveren.

Video: The Revenant grote winnaars bij Globes

The Martian

Matt Damon kreeg zondagavond de Golden Globe voor beste acteur in een komediefilm of musical. Hij versloeg Al Pacino, Steve Carell, Mark Ruffalo en Christian Bale in de categorie.

Damon won voor zijn rol als Mark Watney in de film The Martian, over een astronaut die in zijn eentje gestrand is op de planeet Mars. De acteur won één keer eerder een Golden Globe. Dat was in 1998, samen met Ben Affleck, voor het beste script van de film Good Will Hunting.

Sylvester Stallone kreeg de Globe voor de beste filmacteur in een bijrol, voor zijn optreden in Creed. Hij speelt in het boksdrama voor de zevende maal de rol van Rocky Balboa. Ook Idris Elba was genomineerd in die categorie, voor zijn rol in de Netflix-film Beasts Of No Nation.

Kate Winslet

De Golden Globes gingen zondagavond van start met een prijs voor Kate Winslet. Zij werd geëerd als beste actrice in een bijrol, voor haar rol in de film Steve Jobs. Verder waren onder anderen Helen Mirren en Jane Fonda genomineerd.

"Ik ben extreem verrast", zei Winslet in haar toespraak. "Wat een geweldig jaar voor vrouwen in film." Winslet speelt de rol van Joanna Hoffman in de film over de overleden oprichter van Apple, die werd gespeeld door Michael Fassbender. Winslet prees hem, regisseur Danny Boyle, haar andere collega's en haar "geweldige echtgenoot Nedd".

Dit is de vierde Golden Globe voor Winslet. In 2009 won ze zowel de prijs voor beste actrice in een bijrol, voor The Reader, als die voor beste actrice in een dramafilm, voor Revolutionary Road. In 2012 werd ze geëerd voor haar rol in de miniserie Mildred Pierce.

Tarantino

Quentin Tarantino's nieuwe film The Hateful Eight sleepte de Globe voor beste originele filmmuziek in de wacht. De regisseur nam het beeldje in ontvangst voor de 87-jarige componist Ennio Morricone.

Daarmee versloeg de film grote kanshebbers CarolThe RevenantThe Danish Girl en Steve JobsThe Hateful Eight maakte kans in nog twee categorieën, beste script en beste filmactrice in een bijrol (Jennifer Jason Leigh), maar viste in beide achter het net.

De Golden Globe voor de beste animatiefilm ging naar Inside Out, over de avonturen van de emoties in het hoofd van een tienermeisje.

Mad Men

Jon Hamm heeft op de valreep nog een Golden Globe in de wacht gesleept voor zijn hoofdrol in de serie Mad Men. Hij won de award voor beste acteur in een dramaserie ook al in 2008. De jaren erop wist hij zijn nominatie nooit te verzilveren.

Vorig jaar won de acteur voor het eerst de felbegeerde Emmy Award voor zijn veelgeprezen rol van reclameman Don Draper, die hij in zijn toespraak zondagavond een "verschrikkelijke man" noemde. Het laatste seizoen van Mad Men werd vorig jaar uitgezonden.

Star Wars-acteur Oscar Isaac won de award voor Beste acteur in een miniserie of televisiefilm, voor zijn rol in Show Me A Hero.

Mr. Robot

De Globe voor beste miniserie of televisiefilm ging naar het kostuumdrama Wolf Hall, waarin Homeland-acteur Damian Lewis de rol van koning Henry VIII speelt. Lewis viste achter het net in de categorie beste acteur in een bijrol in een televisieserie, televisiefilm of miniserie. Die prijs ging naar Christian Slater voor zijn titelrol in de populaire nieuwe serie Mr. Robot.

De beste televisieserie in het genre musical of komedie was Mozart In The Jungle. Ook Orange Is The New Black en Veep waren genomineerd in die categorie.

Lady Gaga

Lady Gaga heeft een Golden Globe gewonnen voor haar acteerdebuut, in de serie American Horror Story: Hotel. De zangeres versloeg in de categorie Beste actrice in een miniserie of televisiefilm Hollywoodveteranen Kirsten Dunst, Felicity Huffman, Sarah Hay en collega-zangeres Queen Latifah.

Voor Gaga zelf is de prijs niet verrassend. "Ik wilde al actrice worden voordat ik zangeres wilde worden, maar muziek lukte eerder", zei ze achter de schermen van de awardceremonie tegen Deadline.

Hollywoodster Gael García Bernal won de prijs voor beste televisieacteur in het genre komedie of musical, voor zijn rol in Mozart In The Jungle.

Ricky Gervais

De prijs voor Beste actrice in een bijrol op televisie ging naar Maura Tierney, voor haar rol in The Affair. Beste actrice in een televisiekomedie of -musical was Rachel Bloom voor haar rol in Crazy Ex-Girlfriend. Zij versloeg onder anderen Jamie Lee Curtis en Julie Louis-Drefus.

Presentator Ricky Gervais opende de awardshow met grappen over Caitlyn Jenner, Sean Penn en Jennifer Lawrence. De Britse komiek presenteerde de show ook in 2010, 2011 en 2012, maar niet iedereen was blij met zijn harde grappen. De afgelopen jaar stonden Tina Fey en Amy Poehler daarom in zijn plaats, maar dit jaar kreeg Gervais een nieuwe kans.

'Veranderd'

Bij de opening zei hij te zijn veranderd. "Niet zoveel als Bruce Jenner natuurlijk", zei hij daarop. HIj prees Jenner vervolgens voor haar moed, maar verwees daarna in een grap naar het dodelijke ongeluk waarbij zij vorig jaar betrokken was. "Ze heeft niet veel gedaan voor vrouwelijke chauffeurs. Maar je kunt niet alles hebben."

Jennifer Lawrence kreeg er van langs vanwege haar pleidooi voor gelijke lonen voor vrouwen in Hollywood, hoewel ze zelf '25 miljoen' verdient. Verder zei Gervais zich na afloop van de show te zullen verstoppen, zodat 'zelfs Sean Penn' hem niet kan vinden. Penn heeft de ontsnapte Mexicaanse drugsbaas 'El Chapo' in de jungle hebben ontmoet.

Lees meer over:
Tip de redactie