Maryam Hassouni is er klaar mee om altijd "de jonge Marokkaanse vrouw" te spelen. "Ik ben er zó klaar mee. Zo klaar. Met de stereotiepe beeldvorming."

"Ik werk er niet meer aan mee. Punt", aldus de 30-jarige actrice in gesprek met De Volkskrant.

"Ik weet dat ik niet alles onder controle kan krijgen, but I have to pick my battles. En dit was een van die gevechten."

In de nieuwe serie Flikken Rotterdam speelt de actrice een Vlaams-Marokkaanse politieagente, maar volgens Hassouni, die voor haar rol in de televisiefilm Offers een Emmy Award won, ligt de nadruk niet op de achtergrond van haar personage. "Volgens mij schrijven wij geschiedenis met deze serie, met zo'n vrouw. Ik ken geen andere serie met een vrouw in een hoofdrol waarbij haar etnische achtergrond er niet toe doet."

'Verademing'

De actrice, bekend van Dunya & Desie, noemt het "een verademing" dat dit personage zo afwijkt van wat ze eerder heeft gezien. Volgens Hassouni is het hoopvol. 

"Mensen kunnen zien dat het zo dus ook kan. Ik hoop dat het vaker gebeurt. Niet alleen met Marokkaanse acteurs, maar ook met Surinaamse, Antilliaanse, Turkse. Iedereen met een kleurtje, zeg maar. Zodat het uiteindelijk niet meer uitmaakt wat je achtergrond is; dat die achtergrond niet meer continu hoeft te worden uitgelegd en verantwoord. Waarom zou je dat moeten verantwoorden?"