Jennifer Lawrence kreeg op jonge leeftijd succes. Ze werd op haar 21e voor het eerst genomineerd voor een Oscar en won hem twee jaar later. "Ik heb veel geluk gehad", zegt de Amerikaanse actrice in gesprek met NU.nl.

Toch heeft de actrice tegenslagen gehad, voordat ze doorbrak. "Ik was zeker bekend met het woord 'nee' een tijd lang", vertelt de 25-jarige Amerikaanse. "En ik weet hoe het voelt om de enige te zijn die in je gelooft."

De actrice begon haar acteercarrière op haar 14e. Ze reisde vanuit de Amerikaanse staat Kentucky naar New York om haar acteerambities na te jagen en later zou het hele gezin Lawrence om die reden naar Los Angeles verhuizen. 

Dweil

In haar nieuwe film Joy speelt Lawrence de bekende Amerikaanse zakenvrouw Joy Mangano. Ze is een arme, gescheiden moeder van twee kinderen, tot ze in 1990 de miracle mop weet te verkopen. Het is een van de eerste dweilen met uitwringsysteem, waarmee ze in een klap van haar financiële problemen afkomt. De weg erheen is zwaar.

"Ze had een ingewikkelde reis", zegt een enigszins grieperige Lawrence. "Er zijn veel hoogte- en dieptepunten. Dat vond ik zo fascinerend aan haar leven, hoe vaak het bijna niet gebeurde." Aan de uitvinding van Mangano twijfelt niemand. Haar vader en zijn nieuwe vriendin, in Joy gespeeld door Robert DeNiro en Isabella Rossellini, investeren flink in de dweil, maar de uitvindster moet van ver komen voor ze aan het succes kan ruiken.

Imitatie

De 'echte' Joy Mangano is inmiddels 59 jaar oud en is in de Verenigde Staten een bekende naam. Ze heeft tal van andere huishoudelijke uitvindingen gedaan zoals de 'huggable hangers', ranke kleerhangers met ronde vormen.

Op de vraag of Lawrence het intimiderend vond om een vrouw te spelen die nog in leven is, antwoordt ze ontkennend. "Ik had niet het idee dat ik een imitatie van iemand deed. Ik voelde me geïnspireerd door een vrouw en ik heb een personage gecreëerd. Voor mijn gevoel waren dat twee aparte dingen."

Muze

Joy is geregisseerd door David O. Russell, met wie Lawrence twee keer eerder samenwerkte. Ze won haar Oscar voor zijn film Silver Linings Playbook en werd ook genomineerd voor haar rol in zijn film American Hustle. "Ik hou van Jennifer", aldus O. Russell. "Van hoe ze zich heeft ontwikkeld de afgelopen jaren."

De Amerikaanse regisseur ziet Lawrence als een van zijn muzen. "Zij is waarschijnlijk wel de belangrijkste. Een muze betekent dat je een speciale band hebt, die je inspireert", vertelt Russell. Hij schreef ook het scenario van de film. "Je neemt samen een sprong in het diepe en je weet niet wat er gebeurt."