De film Spotlight is door de National Society of Film Critics bekroond tot beste film van het jaar. Dat maakt de organisatie bekend.

Het waargebeurde verhaal rond de journalisten van de Boston Globe die onderzoek deden naar het seksueel misbruik in de katholieke kerk leverde volgens de Amerikaanse filmcritici ook het beste script.

Todd Haynes werd uitgeroepen tot beste regisseur voor Carol, die film won ook de prijs voor beste cinematografie.

Michael B. Jordan sleepte de prijs binnen voor beste acteur voor zijn rol in Creed. Kristen Stewart werd bekroond voor het spelen van de beste bijrol in Clouds Of Sils Maria en Charlotte Rampling mag zich de beste actrice noemen dankzij haar optreden in 45 Years.

Oscars

De National Society of Film Critics Awards, dit jaar voor de vijftigste keer uitgereikt, zijn vaak een indicatie voor de nominaties en zelfs de uitslag van de belangrijkste filmprijzen, de Oscars. Zo wonnen J.K. Simmons en Patricia Arquette beide filmprijzen en ook Citizenfour was volgens zowel de critici als de Oscars de beste documentaire.

Eerder koos de Nederlandse filmpers het Hongaarse oorlogsdrama Son of Saul en biografiefilm Bloed, zweet en tranen over André Hazes tot beste titels van het jaar.