Paramount en CBS willen via de rechter een stokje steken voor de Star Trek-film Axanar, een project dat door crowdfunding tot stand is gekomen. 

Dat meldt The Hollywood Reporter.

Voor de productie van Axanar is meer dan een miljoen dollar ingezameld. "Sommigen noemen het een fanfilm, omdat wij geen licentie van CBS hebben", staat in een omschrijving op Kickstarter en Indiegogo. "Maar aan Axanar werken professionals, zowel voor als achter de camera, en we hebben een volwaardige crew met veel mensen die aan Star Trek hebben gewerkt."

Paramount en CBS zijn van mening dat de makers van Axanar, onder leiding van producent Alec Peters, hun intellectuele eigendomsrechten schenden. "Er worden talloze beschermde elementen uit Star Trek gebruikt, waaronder de omgevingen, de personages, de soorten wezens en de thema's", luidt de aanklacht.

Bekijk de trailer van Axanar:

Geen geld

Peters sprak eerder nog de verwachting uit dat het project alle mogelijke juridische obstakels zou overwinnen. In een gesprek met medewerkers van CBS zou de producent te horen hebben gekregen dat met Axanar geen geld verdiend mag worden. Hij interpreteerde dat als een goed teken, omdat CBS de film zou tolereren zolang er geen commercieel oogmerk is.

"Ik denk dat Axanar nu zo populair is geworden dat CBS zich realiseert dat dit alleen maar heel erg goed is voor het merk Star Trek", zei Peters in augustus tegen The Wrap. Een voorbarige conclusie, zo blijkt nu.