'Filmfonds moet zelf ook diverser worden'

Het Filmfonds zou ook de hand in eigen boezem moeten steken om meer diversiteit in Nederlandse films te bevorderen. 

Dat stelt regisseur Martin Koolhoven in een reactie op het plan van het fonds om 'alle culturele achtergronden' in Nederland meer terug te laten komen in de productie van Nederlandse films.

Het Filmfonds neemt dit voornemen op in het beleidsplan en stelt een medewerker aan als aanspreekpunt voor het filmveld. Maar volgens regisseur Koolhoven, die momenteel de western Brimstone aan het draaien is, ligt het probleem ook bij het Filmfonds zelf.

"Het is heel goed dat het onderwerp wordt aangekaart", stelt hij. "Maar het is wat gemakkelijk om alleen naar het einde van de keten te kijken. In eerste instantie bepaalt het fonds wat voor films we in Nederland maken. Er werken daar ook alleen maar 41 roomblanke medewerkers." Deze kritiek uitte hij op Twitter.

Aanpak

Koolhoven denkt dat het meer zin heeft "ook meer diversiteit" in het Filmfonds zelf te krijgen dan een blanke medewerker aan te stellen die blanke makers gaat zeggen wat ze moeten doen. "Je kan niet tegen elke regisseur zomaar gaan zeggen 'stop een donker persoon in je film'. Die aanpak lijkt me weggegooid geld."

De regisseur merkt op dat de Filmacademie bijvoorbeeld al jaren bezig is om actief een diverser studentenbestand te kweken. "Die mentaliteit zouden we moeten uitrollen, ook bijvoorbeeld op de toneelscholen."

Diversiteit

De woordvoerder van Filmfonds-directeur Doreen Boonekamp laat in een reactie weten dat de "aandacht voor culturele diversiteit natuurlijk ook voor de fondsorganisatie zelf geldt". "Naast aanbod en publiek vormen personeel en partners pijlers om vanuit een integrale aanpak met diversiteit aan de slag te gaan."

Dat betekent dat het Fonds, met inachtneming van bij functies behorende competenties, expliciet gaat sturen op diversiteit in het personeelsbestand en bij zijn adviseurs. "Diversiteit betekent verscheidenheid. Het Fonds vindt het vanzelfsprekend dat man en vrouw, jong en oud en verschillende culturele achtergronden vertegenwoordigd zijn in de audiovisuele sector, en dus ook in de Fondsorganisatie."

Lees meer over:
Tip de redactie