The Shawshank Redemption opgenomen in Amerikaans Filmarchief

The Shawshank Redemption, LA Confidential, Ghostbusters en Top Gun behoren tot de films die woensdag zijn opgenomen in het Nationale Amerikaanse Filmarchief.

Dat meldt de BBC.

De bibliotheek van het archief neemt elk jaar een aantal nieuwe Amerikaanse filmklassiekers op in de collectie die volgens experts voor het nageslacht moeten worden bewaard.

In totaal staan er nu bijna zevenhonderd titels op de lijst. Filmliefhebbers kunnen ook zelf titels nomineren voor de lijst.

The Shawshank Redemption wordt door veel liefhebbers beschouwd als één van de beste films aller tijden. De verfilming van het boek van schrijver Stephen King vertelt over de vriendschap tussen twee gevangenen, gespeeld door Tim Robbins en Morgan Freeman (foto). Regisseur Frank Darabont noemt het een "enorme eer” om nu op de lijst te staan.

Ghostbusters

Ook regisseur Ivan Reitman van Ghostbusters, één van de grote filmhits uit de jaren tachtig, is zeer vereerd met de vermelding.

Behalve de bekende moderne titels zijn er dit jaar ook een paar stomme films uit de beginjaren van de film op de lijst gezet. Het gaat onder meer om een Dracula-film uit 1930 met acteur Bela Lugosi en een aantal korte films van Edison, die wordt gezien als één van de uitvinders van film.

Tip de redactie