Komiek Aziz Ansari verwacht meer etnische diversiteit in Hollywood

Aziz Ansari denkt dat er steeds meer etnische diversiteit in films en series getoond zal worden. De veranderingen in Hollywood gaan volgens de Golden Globe-genomineerde "langzaamaan de goede kant op".

Dat zegt de acteur in gesprek met NU.nl. Ansari, die bekend is geworden door zijn rol in Parks and Recreation, ontwikkelde de Netflix-serie Master of None waarin hij een diverse cast met veel etnische minderheden aan het werk zet.

De 32-jarige Amerikaan met Indiase achtergrond probeert door zijn serie het, in zijn ogen, gebrek aan etnische diversiteit in films en series te laten zien. Hij denkt echter niet dat er door Master of None grote veranderingen zullen plaatsvinden, maar ziet wel dat Hollywood langzaamaan verandert.

Realistisch

"Veel mensen reageerden op de diverse vriendengroep in de serie als volgt: 'Dit ziet er echt realistisch uit en ik heb dit nog niet eerder gezien'," aldus Ansari. "Dit werkt omdat het van een authentieke plek komt en de acteurs niet gecast zijn omdat ze van een bepaalde afkomst zijn".

Lena Waithe, die in de serie Denise speelt, werd niet gecast omdat ze een Afro-Amerikaanse lesbische vrouw is, maar omdat ze "gewoon de grappigste persoon was die auditie had gedaan voor de rol". Ansari koos er dan voor om open audities te houden, toegankelijk voor alle ethniciteiten.

Toch is het volgens hem moeilijk om series met een etnisch diverse cast te maken. "Het moeilijke is dat je meer ontwikkelaars nodig hebt met een brede achtergrond. Zij kunnen deze verhalen vertellen met een diverse cast. Dat kost tijd omdat de ontwikkelaars zich in moeten lezen in deze karakters en moeten leren hoe zij zich gedragen."

Levenslessen

De serie probeert inzicht te bieden in uiteenlopende karakters van etnische minderheden, maar geeft ook diverse levenslessen. Zo leert Dev, de hoofdrol en het karakter dat Aziz Ansari zelf speelt, onder meer dat het belangrijk is om tijd met je ouders door te brengen, omdat ze zelf ook veel voor jou hebben opgegeven.

Ook als schrijver van de serie heeft Ansari belangrijkse kennis opgedaan. "Ik leerde dat het meest persoonlijke uiteindelijk het meest universele is. Master of None is een hele persoonlijke serie en als je kijkt naar het succes… Ik geloof er echt in."

Tweede seizoen

De officiële bevestiging voor een tweede seizoen van de serie is er nog niet, maar de kans is zeer groot dat die komt, zegt Ansari.

"We gaan zeker de kant van bevestiging op", aldus Ansari.

Over de verhaallijn heeft hij nog niet nagedacht. "Het maken van het eerste seizoen heeft jaren geduurd. Ik heb tijd nodig om erover na te denken en ervoor te zorgen dat het tweede seizoen even goed wordt als het eerste."

De serie is gedeeltelijk autobiografisch en dus gebaseerd op dingen die Ansari heeft meegemaakt in zijn eigen leven.

Zo heeft hij in de serie een auditie voor een film waarin hij een Indiaas karakter zal spelen. De auditie gaat goed, tot hem gevraagd wordt of hij ook een "Indiaas accent na kan doen". Hij besluit op te stappen, omdat hij tegen dit soort stereotyperende rollen is. Dit is Ansari in het echte leven ook overkomen.

Date

Maar de verschrikkelijke date met Alice die Dev overkomt in het eerste seizoen, is niet gebaseerd op eigen ervaringen. Ongemakkelijke afspraakjes heeft hij wel gehad, maar niet zo ongemakkelijk als in de serie.

"Ik heb alleen dingen tijdens dates meegemaakt die iedereen meemaakt: geen klik of niets met elkaar gemeen hebben. Geen Cartman-impressies zoals tijdens de date met Alice."

Ansari is voor zijn rol in Master of None genomineerd voor een Golden Globe.

Lees meer over:
Tip de redactie