Weer filmprijs Gouden Kalf te koop aangeboden

Op de veilingsite Catawiki kan tot maandagavond worden geboden op een exemplaar van het Gouden Kalf, ontworpen door kunstenaar Theo Mackaay. Het Kalf is de belangrijkste filmprijs van Nederland.

Het is niet de eerste keer dat niet-filmmakers een Gouden Kalf in hun bezit kunnen krijgen.

Eerder dit jaar ging via het Amsterdamse veilinghuis De Eland ook een sculptuur onder de hamer. De prijs van het beeldje op Catawiki staat inmiddels op 650 euro. Een paar jaar geleden wisselde een Kalf op Catawiki voor 2000 euro van eigenaar.

Het Nederlands Filmfestival is ongelukkig met deze gang van zaken, al is onduidelijk of het exemplaar op Catawiki ook echt is uitgereikt aan een Nederlandse acteur, regisseur of ander crewlid. Er lijkt geen naam in het beeldje gegraveerd te staan, iets wat wel gebeurt als een Kalf wordt uitgereikt op het gala tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Weggeven

Kunstenaar Theo Mackaay, die het beeldje in 1980 bedacht, heeft begin jaren tachtig een groot aantal Kalveren geproduceerd. Enkele hiervan heeft hij weggeven aan vrienden en bekenden. Vooral deze exemplaren duiken nog wel eens op op veilingen en veilingsites.

Het Nederlands Filmfestival en Mackaay hebben inmiddels afspraken gemaakt dat er geen niet-uitgereikte exemplaren van het Kalf meer in omloop mogen worden gebracht.

Er worden overigens ook wel eens Kalveren geweigerd door winnaars. Zo gooide acteur Rijk de Gooyer zijn beeld in 1995 uit het raam van een taxi en schonk Peter Paul Muller zijn Kalf aan een kinderboerderij.

Lees meer over:
Tip de redactie