Flitsende skate-documentaire

Wie zich wel eens op skates door het Amsterdamse Vondelpark heeft verplaatst moet Speedy Eric of Stylish Marco tegen het lijf zijn gerold. En wie nog nooit skates heeft ondergebonden kan dankzij de documentaire
Wheels of Fortune

Skater/regisseur/cameraman Wilko Bello koos voor Wheels of Fortune twee totaal verschillende skaters om zijn documentaire meer dan een snelle skate-reportage te maken. Stylish Marco is een met dreadlocks getooide skate-stylist die zijn onnavolgbare bewegingen van het park naar het theater wist te verplaatsen.

Adoptie

Hij ziet zijn ambitie om het met zijn theatergroep ISH ver te schoppen beloond met een toernee door de VS. Als Filipijns adoptiekind van Vlaamse ouders is Marco sowieso een kleurrijk figuur.

Speedy Erik zoekt het, zoals zijn bijnaam al suggereert, vooral in snelheid. Dat hij daarnaast een zeer gelovig skater is die met tegenzin op de Dag des Heren rolt maakt hem een buitenbeentje in het skate-wereldje. Regelmatige deelnemers aan de Amsterdanmse Friday Night Skate zullen in Erik een van de organisatoren herkennen.

Wheels of Fortune is een nogal Amsterdamse aangelegenheid, maar dat hoeft geen bezwaar te zijn. Hoewel de documentaire slechts 70 minuten duurt, had er nog wel een kwartiertje uit gekund. De privé-taferelen geven de beide skaters weliswaar wat meer achtergrond, maar halen ook de vaart uit de film.

Desondanks krijg je na het zien van Wheels of Fortune meteen zin de skates om te binden en onverantwoordelijk hard door de stad te scheuren. Dat kan alleen maar als compliment aan de maker worden uitgelegd.

Het ParoolDe Volkskrant

In 10 zalen