Scherpe komedie rond drie heksen van zussen

Een komedie rond drie zussen, die bovendien wordt gesponsord door het tijdschrift Vriendin én Bonbonbloc: dat móet wel een vrouwenfilm zijn. Zus & Zo bevat echter genoeg grappen om ook een mannelijk publiek te bekoren.

Drie zussen (Monic Hendrickx, Sylvia Poorta, Anneke Blok) doen een wanhopige poging hun broer Nino (Jacob Derwig) van trouwen te weerhouden, terwijl ze altijd dachten altijd dat hun broertje homo was.

Als ze van hun verbazing zijn bekomen, proberen de drie schikgodinnen met alle geweld het feestje te voorkomen. Niet omdat een huwelijk met de parmantige Bo (Halina Reijn) het geluk van hun broer in de weg zou staan, maar omdat het hun toekomstvisioenen doorkruist.

Wokschotel

Nino erft door te trouwen namelijk het familiehotel Paraiso, gelegen in een paradijselijk Portugees kustplaatsje. En dat hadden de drie zussen aan zichzelf toegedacht. Onderling hielden ze elkaar als concurrenten angstvallig in de gaten. Maar nu Nino er onverwacht mee vandoor dreigt te gaan, spannen ze zusterlijk samen tegen hun broer en zijn aanstaande vrouw Bo.

Hun gezamenlijke doel is zo'n beetje het enige dat de zussen gemeen hebben, want verder zijn ze volkomen verschillend. Michelle (Sylvia Poorta) beschouwt haar huis als een opvangcentrum voor pleegkinderen en asielzoekers. Tot afgrijzen van haar man (Jaap Spijkers), die ook wel eens wat anders wil eten dan de eeuwige wokschotel met studentenprut.

De zogenaamd vrijgevochten Wanda (Anneke Blok) is Michelles tegenpool. Deze matig getalenteerde kunstenares zegt kinderen te haten en zich liever te wijden aan 'het geweten van de samenleving': kunst. Haar eigen geweten speelt nauwelijks op wanneer ze in bed duikt met Hugo (Theu Boermans), de man van zus Sonja (Monic Hendrickx).

Erotisch

Sonja lijkt de meest uitgebalanceerde van de drie: ze combineert haar gezin met een degelijke carrière bij een vrouwenblad. Maar intussen laat ze wel haar column over erotische vrouwenfantasieën volschrijven door haar overspelige man, Hugo.

Hhet stel dat de gebeurtenissen in gang zet, aanstaand echtpaar Nino en Bo, blijft lang op de achtergrond. De precieze aard van hun relatie moet namelijk zo lang mogelijk geheim blijven. Maar waar in de eerste helft van de film de zussen de dienst uitmaken, wordt in de tweede helft de inbreng van het paar steeds groter.

Dat geldt ook voor de rollen van Theu Boermans en Jaap Spijkers, als de aanvankelijk wat onderdanige mannen op de achtergrond. Boermans zorgt voor de nodige hilarische momenten met zijn dwangmatige versierdrang.

Zijn haantjesgedrag wordt nauwelijks getemperd door zijn angst voor prostaatkanker, wat hem op een gang langs onverschillige specialisten komt te staan. En Spijkers veegt zijn huis leeg zodra zijn vrouw naar Portugal is afgereisd in een laatste poging het huwelijk te torpederen.

Doordat de handelingen in het laatste half uur naar Portugal worden verplaatst, geeft Zus & Zo de kijker een nog zonniger gevoel. Van een komedie wordt het een heuse feelgood-movie, waarin je (bijna) elke onverwachte wending voor lief neemt. Zus & Zo is een goed geschreven en vooral goed gespeelde komedie.

Het ParoolDe Volkskrant

In 26 zalen