Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Peter Jackson moet misschien getuigen in 'Gollumzaak'

Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson moet mogelijk getuigen in een Turkse rechtszaak. Een arts heeft president Erdogan van dat land vergeleken met het rivierwezen Gollum uit de films.
Door NU.nl

Dat meldt de krant Haaretz.

De arts wordt verdacht van het beledigen van de president, door hem te vergelijken met één van de hoofdpersonages uit de Lord of the Rings­-films en -boeken. De kans is reëel dat Jackson wordt opgeroepen als getuige om te duiden of Gollum wel of niet het kwaad representeert.

Erdogan heeft de arts, Bilgin Citfci, aangeklaagd omdat hij op sociale media plaatjes verspreidde waarop hij wees op de overeenkomsten tussen de president en het slijmerige rivierwezen.

Slachtoffer

Volgens de openbaar aanklager is Gollum een monster, maar de advocaat van de arts bestrijdt dit. "Het personage bevindt zich continue in een tweespalt tussen goed en kwaad", stelt de raadsman. "Hij is eigenlijk een slachtoffer van de maatschappij."

Jackson heeft in een verklaring op de website The Wrap al gemeld dat de afbeeldingen die de dokter gebruikte niet Gollum zijn, maar Smeagol, die de goede kanten van het wezen verbeeldt. "Smeagol is een vrolijk, lief wezen. Hij liegt niet, bedriegt niet en manipuleert niet. Smeagol en Gollum moeten niet door elkaar worden gehaald."

De rechtszaak wordt in februari behandeld. Op belediging van de president staat in Turkije in theorie vier jaar celstraf. Erdogan klaagt vaker Turken aan die hem in zijn ogen hebben beledigd. Eerder moesten al een cartoonist, Miss Turkije en een aantal tieners zich voor de rechtbank verantwoorden.


Lees meer over:

Peter JacksonRecep Tayyip Erdogan

Aanbevolen artikelen