Het Nederlandse speelfilmproject Daoud's Winter heeft in Turijn de hoofdprijs gewonnen van het prestigieuze Torino Film Lab. 

Dit is een internationaal filmlaboratorium dat regisseurs uit de hele wereld bijstaat bij de ontwikkeling van hun eerste of tweede speelfilms.

De prijs bestaat uit een bedrag van 70.000 euro dat door de Nederlandse producent Trent van OAK Motion Pictures gebruikt kan worden voor de verdere ontwikkeling van de film. Deze moet in 2017 in première gaan.

Vorig jaar zat bij de selectie van Torino de veel geprezen oorlogsfilm Son of Saul van de Hongaarse regisseur Laszlo Nemes.

Iraakse soldaat

Daoud's Winter gaat over een jonge Iraakse soldaat die zijn legerbasis verlaat om het lichaam van zijn overleden beste vriend naar huis terug te brengen. De film wordt geschreven en geregisseerd door de Iraaks-Britse filmmaker Koutaiba Al-­Janabi, die in 2011 zijn debuut maakte met de bekroonde speelfilm Leaving Baghdad.

De Nederlandse producent Trent raakte bij Al-Janabi's nieuwe film betrokken toen hij de vorige film van Al-Janabi zag en met hem in contact trad. Volgens Al-Janabi wordt Daoud's Winter een unieke film, omdat er ook in de Arabische filmwereld nauwelijks aandacht is voor de 'vergeten' oorlog tussen Irak en Iran. Acteurs zijn nog niet bekend.