Het Gleneagles Hotel in Torquay, dat John Cleese inspireerde om de televisieserie Fawlty Towers te maken, wordt gesloopt.

Het hotel staat sinds januari leeg en is volgens de gemeente niet meer levensvatbaar. Op de plek van het hotel komt een bejaardentehuis met 32 appartementen. 

Cleese verbleef in 1972 samen met de crew van de serie Monty Python in het hotel. Daar deden zich allemaal situaties voor die Cleese later gebruikte in Fawlty Towers.

Zo zou hoofdpersoon Basil Fawlty gebaseerd zijn op de eigenaar van het hotel, Donald Sinclair, die de cast meerdere keren beledigde. Cleese omschreef Sinclair, die het hotel in 1973 verkocht, als "de meest wonderbaarlijk onbeschofte man die ik ooit heb ontmoet". Ook de klunzige Spaanse butler uit het hotel vormde een inspiratie, ditmaal voor het personage Manuel.

De hoteleigenaar verkocht het Gleneagles Hotel in 1973. Daarna werd hotelketen Best Western de exploitant. Het is onduidelijk wanneer het hotel wordt gesloopt.

Van Fawlty Towers, dat in 2000 in Engeland werd verkozen tot beste televisieserie ooit, zijn in totaal twaalf afleveringen gemaakt.

Video: Fragment uit de serie Fawlty Towers

Fragment uit de serie Fawlty Towers
Fragment uit de serie Fawlty Towers