Jandino Asporaat had het moeilijk met het vertolken van het personage Robertico Florentina in de nieuwe film Bon Bini Holland. "Dit is een compleet andere kant van mij."

Dat zegt hij in een interview met NU.nl.

In de komedie Bon Bini Holland, die op 10 december in de Nederlandse bioscopen verschijnt, speelt Asporaat vijf rollen. Dit is, buiten twee kleine rolletjes in de films Deuce Bigalow en Staatsgevaarlijk, zijn acteerdebuut.

"In Deuce Bigalow hebben ze me er uiteindelijk uitgeknipt, dus ik moest hier wel vijf rollen in spelen. Zo wist ik dat ze me er nu in ieder geval niet uit konden knippen!" aldus Asporaat.

Droom

Dat was niet de echte reden voor de komiek en presentator om zich toe te leggen op vijf verschillende karakters.

"Als je als komiek ook wilt acteren, is het een droom om meerdere rollen in een film te spelen. Denk aan Eddie Murphy in The Nutty Professor of Coming to America bijvoorbeeld", zegt Asporaat. "Ik mocht meerdere rollen spelen in deze film, dus toen heb ik die kans gelijk gegrepen."

De cabaretier speelt de Antilliaanse oplichter Robertico Florentina, de hoofdrol, die zijn geld verdient met het illegaal verhuren van vakantiehuisjes op Curaçao, en vier kleinere rollen van onder andere de blanke vrouw Gerrie en tante Judeska.

Typetjes

Voor de rollen heeft Asporaat flink om zich heen gekeken. Hij baseert zijn typetjes op mensen die hij kent.

"Judeska baseer ik op de typische Antilliaanse vrouw. En voor Gerrie heb ik gewoon op 'ugly woman' gegoogled. Dan krijg je van die vrouwen met uitgroei en die eeuwige haarklemmetjes." De poezentrui die het karakter in de film draagt, vindt hij ook briljant.

"En dan die peuk en die badjas. Die vrouwen die om 16.15 uur nog stééds in hun badjas staan!"

Maar het personage waar hij echt zijn best voor moest doen, was Robertico. "Ik wist echt niet of ik dit wel zou kunnen."

Rust zelve

Robertico is de rust zelve in de film, het tegenovergestelde van de hyperactieve komiek, en zorgt voor de romantische lijn. "Ik heb zelfs lessen gevolgd. Dit was echt een andere kant van mij, het was heel moeilijk. Maar uiteindelijk lukte het en heeft het zelfs voor een hele andere soort humor gezorgd."

Als Asporaat zou moeten kiezen, zou hij echter toch voor het cabaretvak kiezen. "Ik vind presenteren en acteren hartstikke leuk, maar cabaret gewoon leuker. Cabaret is een open keuken, je ziet meteen wat mensen grappig vinden."

Bon Bini Holland verschijnt op 10 december in de bioscoop.

Andere rollen in de film zijn voor Teun Kuilboer, Lone van Roosendaal, Martin van Waardenberg, Ursul de Geer en Humberto Tan. Ook voor Tan is Bon Bini Holland zijn acteerdebuut.

Bekijk hier de trailer van Bon Bini Holland:

Bon Bini Holland
Bon Bini Holland