A Strange Love Affair with Ego van Ester Gould heeft de prijs voor beste Nederlandse documentaire gewonnen op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Ze kreeg hiervoor een bedrag van 7500 euro.

Gould verkent in de film een steeds narcistischer getinte samenleving, geïnspireerd door het blakende zelfvertrouwen van haar zus.

De openingsfilm A Family Affair van de Nederlandse regisseur Tom Fassaert kreeg de speciale juryprijs in deze competitie, ter waarde van 2.500 euro. Fassaert kijkt hierin naar de geschiedenis van zijn eigen familie, waarin zijn vader een conflict krijgt met zijn 95-jarige grootmoeder.

Don Juan van Jerzy Sladkowski werd verder uitgeroepen tot beste lange documentaire (12.500 euro). De film gaat over de 22-jarige Oleg die niet voldoet aan het manbeeld dat zijn moeder voor ogen heeft. De juryprijs in deze categorie ging naar Ukrainian Sheriffs van Roman Bondarchuk. Hij mag 2.500 euro mee naar huis nemen voor het tragikomische portret dat hij maakte van een sheriffsduo in een afgelegen Oekraïens dorp.

Daarnaast ging de prijs voor beste middellange documentaire (10.000 euro) naar At Home in the World van Andreas Koefoed. De speciale juryprijs in deze competitie (2.500 euro) was voor Samir Mehanovic met The Fog of Srebrenica.

Twee prijzen

De jury reikte woensdagavond voor het eerst twee prijzen per categorie uit, een voor beste documentaire en een speciale juryprijs. Hiermee vervielen de nominaties. De uitreiking was dit keer een paar dagen eerder dan voorheen, omdat er nu nog veel internationale gasten aanwezig zijn. Alleen de bekendmaking van de publieksprijs is nog op de laatste vrijdag van het festival.

In de Melkweg werden ook nog de prijzen uitgereikt voor onder meer beste filmdebuut, beste digitale documentaire en voor het eerst ook de beste jeugddocumentaire.

De 28e editie van het IDFA duurt nog tot en met zondag. Op het evenement zijn meer dan driehonderd documentaires te zien.