Regisseur Paul Verhoeven zou momenteel geen film kunnen maken over Islamitische Staat. 

Dat zegt de 77-jarige Nederlander woensdag in een interview met de website Indiewire. "Pas de afgelopen twee jaar zijn we gaan inzien hoe groot en overweldigend Islamitische Staat is", legt hij uit.

"Het is heel moeilijk daar nu al een creatief antwoord op te geven. Je hebt meer afstand nodig om de dramatische mogelijkheden te zien die zo’n onderwerp kan bieden."

Die aanpak werkt niet als een grote gebeurtenis als de opkomst van IS nog te kort geleden is. "Als je zelf nog in de verwerking van zo’n onderwerp zit, is er geen ruimte voor serieuze analyse."

Charlie Hebdo

De regisseur was in Parijs zijn nieuwe film Elle aan het draaien toen in januari de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo plaatsvond. "Dat leidde al tot heftige reacties in de stad. En na de aanslagen van twee weken geleden is het nog veel erger."

Actrice Isabelle Huppert, die de hoofdrol in Elle speelt, omschreef de sfeer tegenover de regisseur als een nachtmerrie. "Het is vrijwel onmogelijk om je in het hoofd van een van die IS-strijders te verplaatsen. Een van de jongens die zichzelf opblies was twintig jaar oud."

Robocop

Verder blikt de regisseur in het interview terug op de recente remake die is gemaakt van zijn klassieker Robocop. "Die was niet goed", oordeelt Verhoeven.

"De makers begrepen niets van de stijl van de oorspronkelijke film. Die had een zekere lichtheid, er waren grappige intermezzo’s tussen alle vreemde gebeurtenissen door. Dat hebben ze wel geprobeerd te imiteren, maar het kwam niet van binnen uit. Dan werkt het niet: je moet iets maken omdat je van binnen het gevoel hebt dat het moet."

Elle, dat vertelt over een vrouw die wraak neemt op haar belager, is in de loop van 2016 in de Nederlandse bioscopen te zien. Het is de eerste speelfilm van Verhoeven sinds zijn oorlogsepos Zwartboek uit 2006.