Steven Spielberg en Barbra Streisand zijn dinsdag samen met nog vijftien prominente Amerikanen door president Obama vereerd met The Presidential Medal Of Freedom.

"Van E.T. en Jurassic Park tot Saving Private Ryan en Schindler's List. Steven Spielberg heeft zichzelf gevestigd als een van de meest invloedrijke filmmakers uit de geschiedenis", zo sprak de president over de beroemde regisseur.

Hij verdiende de hoogste burgeronderscheiding mede door zijn eigen USC Shoah Foundation, een stichting die verhalen van overlevenden van de holocaust documenteert. "Hij vertegenwoordigt het beste van Amerikaanse cultuur en humanisme."

Ook Barbra Streisand werd geroemd voor de combinatie van haar artistieke carrière en maatschappelijke betrokkenheid, zo zet Streisand zich regelmatig in als feministe.

Divers gezelschap

Ook Gloria Estefan en haar man Emilio Estefan, zanger James Taylor, componist Stephen Sondheim en violist Itzhak Perlman kregen een medaille van de Amerikaanse president.

"We worden er vandaag aan herinnerd wat een enorm tapijtwerk dit land is", concludeerde Obama. "Wat een bijzondere groep is dit diverse gezelschap."