De Amsterdamse acteur Maarten Heijmans heeft een internationale Emmy gewonnen voor zijn rol in de televisieserie Ramses.

Heijmans kreeg zijn onderscheiding voor 'Beste acteur' tijdens de uitreiking maandag (lokale tijd) in New York.

Heijmans vertolkte de rol van Ramses Shaffy in de Avrotros-miniserie Ramses die in 2014 werd uitgezonden.

De prijs kwam voor de 31-jarige acteur onverwacht. "Het is krankzinnig, dit had ik echt niet verwacht", zei Heijmans. "Bij de uitreiking kregen we een tafeltje achteraan. Toen dacht ik al: die prijs win ik niet, anders hadden ze me wel een tafeltje bij het podium gegeven.''

Hij noemt het een "onwerkelijk moment'' toen zijn naam werd genoemd als winnaar van de prijs. Hij noemt de Emmy een "extra kers op de taart".

De acteur won vorig jaar al een Gouden Kalf voor zijn rol in Ramses. De serie werd bovendien bekroond met onder meer de Nipkowschijf voor beste dramaserie en de Prix Europa voor beste miniserie van het jaar.

Supertrots

Michiel van Erp, de regisseur van Ramses, liet weten "supertrots" te zijn. Van Erp zei het bijzonder te vinden dat de serie "over zo'n Nederlands fenomeen internationaal zoveel aantrekkingskracht heeft". Ook zei de regisseur dat Heijmans de rol "met verve heeft vervuld''.

Mylene Verdurmen, eindredacteur drama bij Avrotros, prijst de "weergaloze acteerprestaties'' van Heijmans en noemt de prijs "een geweldige afsluiting van de prijzenregen die onze serie ten deel viel het afgelopen anderhalf jaar".

Heijmans nam het in de categorie beste acteur op tegen de Turkse Engin Akyurek, de Britse Rafe Spall en de Braziliaanse Emilio de Mello voor zijn rol in Psi, dat de prijs voor beste dramaserie won.

Video: Maarten Heijmans had Emmy niet verwacht

Maarten Heijmans had Emmy niet verwacht
Maarten Heijmans had Emmy niet verwacht