Het Britse Filminstituut (BFI) heeft de eerste interraciale zoen op de Britse televisie in hun archieven ontdekt.

Dat heeft het instituut bekendgemaakt aan Britse media.

Het betreft een live-uitzending uit juni 1962 toen het toneelstuk You in Your Small Corner werd uitgezonden. Het verhaal gaat over een Jamaicaan die tijdens zijn studie in Engeland verliefd wordt. Volgens het BFI is het fragment waarop het stel zoenend te zien is daarna nooit meer uitgezonden.

De eer voor de interraciale zoen op (de Amerikaanse) televisie wordt vooral toegeschreven aan Star Trek, waarin een blank en donker karakter in 1968 zoenend te zien zijn.

In Groot-Brittannië dachten ze vier jaar vroeger te zijn met het doorbreken van het taboe: in 1964 werd er in de soapserie Emergency Ward 10 door een interraciaal stel gezoend. Nu blijkt dat dus zelfs zes jaar eerder te zijn.

Baanbrekend

Een woordvoerder van het BFI noemt het in een statement een "belangrijke herontdekking" van "baanbrekende" televisie. "Het demonstreert de rol van televisiedrama als een weerspiegeling van onze samenleving."

Het fragment zal later deze maand te zien zijn tijdens een panelbijeenkomst van het BFI genaamd Race and Romance on televisie.