De veelgeprezen Hongaarse oorlogsfilm Son of Saul doet het goed in de Nederlandse bioscopen. De omstreden film trok in de eerste week met slechts 27 kopieën meer dan 12.000 bezoekers. 

Son of Saul gaat de komende week in meer bioscoopzalen draaien, maakte distributeur Cineart donderdag bekend.

Son of Saul van regisseur Laszlo Nemens is een beklemmend oorlogsdrama over de 'Sonderkommando's' in Auschwitz, de joden die de gaskamers moesten schoonmaken voordat zich een nieuwe trein met slachtoffers aandiende.

De film won op het festival van Cannes de Grote Juryprijs en is de Hongaarse inzending voor de Oscars dit jaar. De Nederlandse journalisten waren allemaal lyrisch over de film en gaven vrijwel zonder uitzondering vijf sterren aan het meesterwerk.

Arthouse

De arthousebioscopen hebben sowieso een goed najaar: ook het Britse drama 45 Years en Youth, de nieuwe film van regisseur Paolo Sorrentino, trekken al wekenlang volle zalen. Een andere titel waar de theaters veel van verwachten is het drama Carol, over een verboden lesbische liefde in het Amerika van de jaren vijftig.

De hoofdrollen worden gespeeld door actrices Cate Blanchett en Rooney Mara. Die laatste ontving in Cannes de prijs voor beste actrice. In de grote commerciële bioscopen breekt de nieuwe James Bond-film Spectre op dit moment alle records.