Volgens Thekla Reuten falen veel Europese series in de Verenigde Staten (VS) door het grote verschil in cultuur.

Dat zegt de actrice in een interview met NU.nl.

Volgens Reuten speelt cultuur een belangrijke rol in het slagen van series. Ze legt uit waarom reproducties van Europese series vaak niet werken in de VS. "In de VS gaat er vaak een soort saus over, waardoor het de charme gewoon verliest", aldus Reuten.

Andersom benadrukt ze dat het uitwisselen van series tussen landen met een vergelijkbare cultuur juist een succes kan zijn. Reuten speelt zelf de hoofdrol in de nieuwe BNN-dramaserie Tessa, gebaseerd op de Deense productie Rita. Ze denkt dat de Nederlandse versie net zo slaagt als de Deense serie door de culturele overeenkomsten.

"Wij voelen van elkaar aan wat voor edge er aan een serie zit en waarom dat werkt", aldus Reuten. "Ze hebben in de VS ook Rita proberen na te maken en de makers vonden dat daar denk ik zelf ook niet geslaagd."

Nuance

Tessa gaat over een excentrieke lerares die vaak de grenzen van toelaatbaarheid opzoekt. Welke nuances een serie spannend maken, heeft te maken met cultuur. Reuten denkt dat als iets werkt in Denemarken, dat het dan
"ook past bij Nederland".

De actrice benadrukt dat Tessa ondanks de sterke gelijkenissen anders is dan Rita. "Iedereen kreeg de ruimte om een eigen interpretatie van zijn of haar rol te maken. Ook zijn onze afleveringen iets langer, waardoor we de ruimte hadden om sommige relaties wat verder uit diepen."

In de smaak

Reuten denkt dat Tessa in Nederland in de smaak zal vallen. "Het is voor het hele gezin leuk om naar te kijken, omdat het wel een edge, de BNN-kant, er in heeft. Tessa is zichzelf, maakt grandioze fouten en komt bot uit de hoek, maar ze brengt wel vaak de waarheid op een goede manier naar voren."

"Maar het is ook iemand om van te houden. Ze doet sommige dingen heel goed en dan faalt ze weer, maar dat omarm je bij haar van harte", aldus de actrice.

Ook denkt Reuten dat Tessa voor het Nederlandse publiek herkenbaar is. "Iedereen heeft wel een bijzondere leraar of lerares gehad waarvan je onder de indruk was. Door zo iemand ben je bepaalde keuzes gaan maken en ben je jezelf geworden. En zo iemand is Tessa."

Tessa wordt vanaf 26 november om 20.30 uur uitgezonden op NPO 1.