De psychologische thriller Cornea van Jochem de Vries en met actrice Rifka Lodeizen heeft woensdag in New York de award voor beste regie op het Nordic International Film Festival gewonnen, zo heeft het festival bekendgemaakt.

Cornea was de enige Nederlandse film op het festival, dat dit jaar voor het eerst plaatsvond en een selectie van films uit Noord-Amerika en Noord-Europa presenteerde.

"De acteursregie was zo subtiel en vloeiend dat we ons haast als indringers voelden in het leven van de personages", aldus het juryrapport. Eerder won de film ook al een Italiaanse prijs.

Cornea gaat over de wanhopige liefde van de 40-jarige Thomas (Juda Goslinga) voor zijn ex-vrouw Marie (Lodeizen). Als zij na een relatie van zeventien jaar uit elkaar gaan, blijft Thomas het leven van Marie van dichtbij volgen.

Hij bespioneert haar en komt bij haar thuis, zonder dat zij hier iets van merkt. Ook als Thomas een nieuwe vriendin (Wendell Jaspers) krijgt, lijkt een leven zonder Marie voor hem geen toekomst meer te hebben.

De film beleefde vorig jaar zijn wereldpremière tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.