Vlaamse korte films in de prijzen

Op het internationale filmfestival in het Spaanse Valladolid zijn de korte Vlaamse films Nkosi Coiffure en Tank in de prijzen gevallen. 

Nkosi Coiffure gaat naar huis met de Meeting Point Award voor Beste Internationale Kortfilm. Tank deelt de Silver Spike van de hoofdcompetitie met de Franse film Café froid. Dit meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) zaterdag aan persbureau Belga.

Nkosi Coiffure is het verhaal van Eva, een jonge vrouw die tijdens een ruzie met haar vriend een Afrikaanse kapsalon in Brussel binnenvlucht. De vrouwen in het salon steunen haar aanvankelijk. Maar wanneer de reden van de woordenwisseling aan het licht komt, lopen de meningen uiteen.

De film werd begin september voor het eerst vertoond in de wereldcompetitie voor korte films op het Wereldfilmfestival van Montreal en kreeg afgelopen week zijn Europese première in Valladolid. Regisseur Frederike Migom neemt haar prijs, waar 3000 euro aan verbonden is, zaterdagavond persoonlijk in ontvangst tijdens de slotceremonie van de zestigste festivaleditie.

Tank van de Vlaamse animatiepionier Raoul Servais is een vrije interpretatie van de eerste tankaanval op 15 september 1916. De inzet van dit nieuwe wapen betekende zowel voor de verdedigers in de loopgraven als voor de tankbemanning een helse ervaring. Zowel voor soldaat Otto in zijn loopgraaf als voor Johny in zijn tank komt er zo een einde aan hun emotionele bekommernissen.

In België was Tank te zien op de openingsavond van het Film Fest Gent.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie