De Nederlandse documentaire Paul, waar surflegende Robby Naish zijn medewerking aan heeft verleend, is geselecteerd voor festivals in Denemarken en Duitsland.

Dat heeft producent Jamillah van der Hulst vrijdag bekendgemaakt.

Paul beleeft zijn wereldpremière half november eerst op het San Sebastian Filmfestival. Het is een documentaire over een 13-jarige jongen uit de township Dunoon in Kaapstad die ook dolgraag surfer wil worden.

Maar voor jongens uit Dunoon is het niet gemakkelijk om te surfen. Er is geen geld voor materialen en er is geen transport naar het strand. De film volgt een week uit het leven van de positief ingestelde Paul.

Sterk geloof

Internationale surflegende Robby Naish verzorgt de voice-over van de film. De Amerikaan Naish sleepte meerdere malen het wereldkampioenschap surfen in de wacht; de eerste maal was in 1976, toen hij dertien jaar oud was.

Naish verleent zijn medewerking aan het project omdat hij een sterk geloof heeft in de kracht van sport voor de ontwikkeling van kinderen met een moeilijke achtergrond, zoals Paul. Het is nog niet duidelijk wanneer de documentaire in Nederland te zien zal zijn.