Nare, sadistische stripverfilming met Thomas Jane als de wraakzuchtige Straffer en een vlakke John Travolta als de man waarop hij grootscheeps wraak gaat nemen. @@

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Er bestaan in grote lijnen twee soorten wraak in actiefilms: de luidruchtige soort, die met veel geweersalvo's en ontploffingen gepaard gaat, en de inventieve soort, waarbij de wreker zijn vijanden op ingenieuze wijze tegen elkaar opzet, zodat ze elkaar afmaken. The Punisher (Thomas Jane) maakt van allebei gebruik, maar weet op geen van beide vlakken te overtuigen.

Travolta

The Punisher heette eerst gewoon Frank Castle, een undercover rechercheur die zijn gevaarlijke werk had opgegeven. Zijn laatste tegenstander, Howard Saint (John Travolta op de automatische piloot), neemt geen halve maatregelen nadat zijn zoon door toedoen van Castle bij een mislukte wapendeal het leven heeft gelaten. Hij laat in een onfrisse scène Castle's gehele familie uitmoorden.

Doodskop-shirt

En wraak oogst wraak, dus trekt Castle het doodskop-T-shirt dat hij van zijn zoontje heeft gehad aan en noemt zich vervolgens The Punisher, de Straffer. Want hij neemt géén wraak: hij deelt straf uit. De Straffer duikt onder in een louche buurt waar hij vervolgens zoveel lawaai maakt dat het voor Saint een makkie is om hem te vinden, met vele vechtscènes als gevolg. Tussen al het wapengekletter en sadisme moeten de buren van De Straffer voor de komische noot zorgen, maar de dikke jongen met zijn gepiercte vriendje irriteren eerder dan dat ze vermaken. Dan komt Rebecca Romijn er als buurvrouw nog beter vanaf.

Pijpje

The Punisher is een verfilming van de gelijknamige strip uit de Marvel-stal, waar ook Spider-man vandaan komt. Maar terwijl Spidey al twee geslaagde films opleverde is The Punisher vooral vervelend. Dat komt deels door Thomas Jane, die met zijn norse koop geen enkel charisma heeft. Travolta doet als schurk ook geen poging zijn hilarische ploert in Swordfish te evenaren, behalve wanneer hij aan een ouderwets pijpje lurkt. En de overbodig ingewikkelde manier waarop De Straffer wraak neemt op Saint maakt dat de film ook nog eens twee uur duurt, wat pas echt een straf is. Tenzij je natuurlijk een hardcore Punisher-fan bent die bereid is álles te slikken.

Het Parool: "gespierd samenraapsel van clichés uit tweederangs misdaadfilms"
De Volkskrant: "leeg en zielloos (..) bruut sadisme"
In 20 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm