Sfeervol vervolg op Before Sunrise, een romantische lowbudgetfilm uit 1995. Negen jaar later ontmoeten Ethan Hawke en Jullie Delpy elkaar opnieuw. Slaat de vonk weer over? @@@@

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Met Before Sunrise maakte Richard Linklater negen jaar terug een romantische film voor realisten, zoals hij het zelf noemde. Geen violen, geen softfocus-beelden, maar gewoon twee jongeren die elkaar in een trein ontmoeten en daarna de nacht in Wenen doorbrengen. De Amerikaan Jessie (Ethan Hawke) moest de volgende dag zijn vliegtuig halen, de Française Celine (Julie Delpy) was op doorreis naar Boedapest. Na hun romantische nacht besloten ze geen adressen uit te wisselen, maar een half jaar later weer op het station van Wenen af te spreken.

Weerzien na Wenen

Before Sunset geeft antwoord op de vraag hoe het hen vervolgens is vergaan. Jessie is inmiddels schrijver, en heeft een boek geschreven over zijn Weense avontuurtje. Bij een boekpresentatie in Parijs komt Celine opdagen. Het weerzien is onwennig, want het is de eerste keer dat ze elkaar zien sinds hun zwoele Weense nacht. Van die afspraak een half jaar later is dus niets meer gekomen, maar wie van de twee is er niet op komen dagen?

Deadline

Dat blijft nog even geheim in Before Sunset, maar niet voor lang want Jessie en Celine hebben nog minder tijd samen dan de vorige keer. Jessie moet namelijk weer een vliegtuig halen, maar nu 'before sunset', wat ze slechts enkele uren samen geeft. En dan gaat Jessie weer terug naar vrouw en kinderen, al is zijn huwelijk ook niet meer wat het geweest is. De schutterige nieuwe kennismaking heeft dus een duidelijke deadline, ondanks het ogenschijnlijk ontspannen gebabbel en gewandel door Parijs van Jessie en Celine.

Arthouse-sequel

Before Sunset is een zeldzaam voorbeeld van een arthouse-sequel, en de opvolger is ook nog geslaagd. Dat Hawke en Delpy zelf weer meeschreven aan de dialogen zal ertoe hebben bijgedragen dat hun spel spontaan oogt, hoewel de lange scènes vaak in één take zijn opgenomen. En wie negen jaar geleden meeleefde met hun Weense one-night stand zal graag willen weten hoe het verder gaat met Jessie en Celine. Al biedt het open einde wederom mogelijkheden voor een derde deel- over negen jaar wellicht. wip.warnerbros.com/beforesunset/ Het Parool: "Er moet een wonder gebeuren wil er dit jaar een innemender film verschijnen. (..) Gun uzelf een cadeau: zien die film!"
De Volkskrant: "onafgemaakt gesprek vervolgd (..) in het oproepen van die gevoelens ligt de schoonheid van de film"
In 7 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm