De oorlogsfilm Unbroken van regisseur Angelina Jolie wordt toch in Japan uitgebracht.

Dat heeft Inez Hollander, de woordvoerder van een groep Nederlanders die zich hier bijna een jaar lang voor heeft ingezet, vrijdag laten weten.

Onder anderen Adriaan van Dis, Wieteke van Dort, Doe Maar-oprichter Ernst Jansz en filmmaakster Hetty Naaijkens sloten zich bij het initiatief aan.

Dit zijn allemaal Nederlanders met een Indische achtergrond, waarvan familie door de Japanners heeft geleden in de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk de trailer van Unbroken:

Martelingen

Unbroken vertelt het verhaal van Olympisch atleet Louis Zamperini, die tijdens de oorlog na een vliegtuigcrash boven de Stille Oceaan in een Japans krijgsgevangenkamp terechtkwam.

De film toont vrij expliciet de martelingen van de Japanners in de oorlogskampen. Om die reden lobbyde een groep Japanse nationalisten ervoor om de film in eigen land niet in de bioscoop uit te brengen.

Dit tot grote onvrede van oorlogsslachtoffers en hun familie, die vinden dat Japan deze zwarte bladzijde uit de Japanse geschiedenis te weinig onder de aandacht van de nieuwe generaties Japanners brengt.

Nieuwe distributeur

Unbroken heeft nu echter een nieuwe distributeur gevonden die de film wél in de Japanse bioscopen wil uitbrengen. Het gaat om een kleine maatschappij die Unbroken in februari op kleine schaal in de bioscopen gaat vertonen. Het epos zal in elk geval in Tokio te zien zijn.