The Last Witch Hunter van Breck Eisner is een bombastische actiefilm met Vin Diesel als Fast & Furious-heksenjager.

Heksen vormen een essentieel element van sprookjes en hebben ook altijd tot de verbeelding gesproken van filmmakers. Nog in de tijd van de stomme film verscheen de Zweedse film Häxan (1922), een gedramatiseerde documentaire over heksen door de eeuwen heen.

Een hele generatie kinderen liep een trauma op door de wicked witch of the west uit The Wizard of Oz (1939), een toverkol die terugkeerde in de musical The Wiz (1978), en in Oz, the Great and Powerful (2013).

Ook behoorlijk angstaanjagend, zeker voor kinderen, was Anjelica Huston als oppertoverkol in de Roald Dahl-verfilming The Witches (1990). Nog enger was The Blair Witch Project (1999), een film waarin de heks nooit in beeld komt. In Drag me to Hell (2009) van Sam Raimi was de heks weer traditioneel een enge oude vrouw.

Mooie heksen

Actrices zijn opvallend dol op het spelen van heksen - want vrouwen met magische macht - zolang ze maar geen lelijke ouwe wijven met een haakneus hoeven te spelen. In The Witches of Eastwick (1987) speelden Michelle Pfeiffer, Susan Sarandon en Cher drie verleidelijke heksen naast een duivelse Jack Nicholson.

Nicole Kidman was zelfs twee keer te zien als heks: in Practical Magic (1998), naast Sandra Bullock en in Bewitched (2005), de geflopte filmversie van een tv-serie.

Monica Bellucci was te zien als toverkol in The Brothers Grimm, Charlize Theron in Snow White and The Huntsman (2012), en Rachel Weisz en Mila Kunis waren de heksen in Oz, the Great and Powerful. Angelina Jolie deed heksendienst in Maleficent (2014) en datzelfde jaar was Meryl Streep te zien als heks (mét haakneus) in Into the Woods.

Famke Janssen was tot slot een overtuigende heks in Hansel and Gretel: Witch Hunters (2013).

Gek op heksen

Kortom, Hollywood is gek op heksen; de Internet Movie Database meldt ruim 500 films met heksen erin. Daar steekt de Nederlandse film met Foeksia de Miniheks wat bleekjes bij af.

Films met heksenjagers in de hoofdrol zijn vreemd genoeg minder dik gezaaid: de IMDB komt niet verder dan 9 films. Het genoemde Hansel and Gretel, Witch Hunters bevatte in elk geval wel een originele kijk op het bekende sprookje.

Verder ging Nicolas Cage op heksenjacht in het behoorlijk bespottelijke Season of the Witch (2011). Ook Seventh Son (2014), dat begin dit jaar in de Nederlandse bioscoop verscheen, was behoorlijk beroerd, ondanks de rol van Julianne Moore als heks.

Terwijl er voldoende geslaagde heksenfilm zijn gemaakt, van horrorfilm tot komedies, schijnt er dus een vloek te heersen op films over heksenjagers. De vraag is of The Last Witch Hunter van Breck Eisner (Sahara), met Vin Diesel als heksenjager, deze vloek kan opheffen.

Snelle wagen

In de proloog van de film zien we Diesel - met sik én hoofdhaar - als heksenjager Kaulder jacht maken op de heksen die de pest hebben veroorzaakt waaraan zijn vrouw en kind zijn overleden. Voordat Kaulder korte metten maakt met de heksenkoningin spreekt deze een banvloek over hem uit: hij zal nooit rust kennen, want eeuwig leven. Er zijn mensen die een moord zouden doen voor zo'n 'vloek': eeuwig jong blijven!

Maar goed, vervolgens zien we Kaulder anno nu als heksenjager aan de slag. Eerst in een vliegtuig, waar een nietje in een glas water prima blijkt te werken als kompas om heksen op te sporen, en later in zijn thuisbasis Manhattan.

Daar verplaatst hij zich nogal opzichtig in een snelle auto die hij aan The Fast & The Furious lijkt te hebben overgehouden en wordt hij terzijde gestaan door een priester genaamd Dolan (Michael Caine in een ondankbare rol).

Deze Dolan is de 36e Dolan van de Middeleeuwse orde van de Bijl & het Kruis. Nummer 37 dient zich ook al aan, gespeeld door Elijah Wood, die de halve film rondloopt als een verdwaalde Frodo met een witte coltrui.

Wanneer Dolan 36 wordt vermoord door heksen gaat Kaulder op jacht naar de daders en komt hij achter een complot om de heksenkoningin weer tot leven te wekken.

CGI-Tsunami

Dit avontuur gaat gepaard met een tsunami aan computereffecten die het gebrek aan logica moet verhullen. Ook loopt Kaulder voortdurend de regels van het heksenjagen uit te leggen aan nieuwkomer Dolan 37, maar elke regel blijkt ook weer een uitzondering te hebben zodat het verhaal onbeperkt kan worden gerekt - uiteraard wordt ook de optie van een sequel opengehouden.

De Nederlandse actrice Lotte Verbeek (die een soort heks speelt in de tv-serie Outlander) duikt even op in flashbacks als de Middeleeuwse vrouw van Kaulder, maar meer dan twee regels tekst heeft ze niet.

Eén van de spaarzame lichtpunten van The Last Witch Hunter is de moderne heks Chloe (Rose Leslie, bekend als Ygritte uit Game of Thrones), die met haar humor de film de broodnodige pit en relativering bezorgt.

En zo is het wederom een heks die meer indruk maakt dan de heksenjager - de vloek op heksenjagerfilms is dus nog steeds niet verbroken.

BEOORDELING