Hugh Jackman kroop met veel plezier in de rol van Blackbeard, de opperpiraat uit de nieuwe Peter Pan-film Pan. Maar tegen zijn wereldberoemde personage Wolverine kan deze slechterik niet op. 

Dat vertelt de acteur in een interview.

Gevraagd wie het zou winnen als de twee met elkaar op de vuist zouden gaan, piraat Blackbeard of superheld Wolverine, denkt Jackman geamuseerd even na. "Dan zet ik mijn geld toch in op Wolverine", besluit de Australische acteur.

Pan is een zogeheten 'origin story' van Peter Pan. De film vertelt dus over de belevenissen van personages als Peter Pan, Tinkerbell en Kapitein Haak voordat de wereld ze leerde kennen in het beroemde boek van J.M. Barrie. In Pan wordt een piepjonge Peter Pan (Levi Miller) gekidnapt uit een weeshuis in Londen en gedropt in Neverland, waar Blackbeard de scepter zwaait.

Uiterlijk

Jackman accepteerde de rol meteen toen hij de eerste schetsen zag van het uiterlijk van de excentrieke piraat. “Ik had een gesprek met regisseur Joe Wright en hij had een foto van mijn hoofd besmeurd met witte make-up, met een pruik erop die normaal wordt gebruikt om Marie-Antoinette te spelen en er een outfit van Lodewijk de Veertiende onder geplakt. Ik wilde meteen tekenen.”

Toen hij kon kiezen tussen zijn hoofd kaalscheren of elke dag een uur langer in de grime doorbrengen, was de keuze voor Jackman snel gemaakt: hij zette een tondeuse in zijn bruine lokken. “Extra voordeel was, dat vier maanden lang niemand me op straat heeft herkend. Ik kon zelfs naar Disneyworld met mijn gezin,” vertelt de acteur, die in het pretpark het lot zelfs tartte door een selfie te nemen voor de Peter Pan-attractie.

Boodschap

De Australiër had nog een reden om de rol in Pan te accepteren: ook de boodschap in het verhaal over Peter Pan spreekt hem aan.“Ik heb het boek meerdere keren gelezen. Er zit een emotionele, vrij volwassen boodschap in: verlies het kind in jezelf niet", vervolgt hij.

"Als ik naar onze Peter Pan Levi kijk, dan kan ik me nog herinneren hoe ik op die leeftijd dacht. Dat ik niet kon wachten om groot te worden, want dan zou ik vrij zijn en de wereld vol mogelijkheden. Maar hoeveel volwassenen zien het nog zo als ze die vrijheid eenmaal hebben? We verliezen onze creativiteit, onze verwondering, het glas raakt half leeg. Peter Pan leert ons weer even als een kind naar de wereld te kijken.”

Voor Jackman zelf is dat overigens niet al te moeilijk. De acteur, lachend: “Mijn baan bestaat uit verkleedpartijen en doen alsof ik iemand anders ben. Het kind in mij leeft als geen ander.”