Acteurs Charlotte Rampling en Christoph Waltz worden dit jaar door de European Film Academy geëerd met twee speciale oeuvreprijzen. 

Dat heeft de EFA dinsdag bekendgemaakt. De uitreiking vindt op 12 december plaats in Berlijn, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese filmorganisatie.

Rampling, momenteel in de Nederlandse bioscopen te zien in de arthousehit 45 Years, ontvangt de Lifetime Achiement Award voor haar gehele oeuvre.

Voor 45 Years, dat vertelt over een bejaard koppel dat aan de vooravond van hun 45e trouwdag in een huwelijkscrisis belandt, kreeg de Britse actrice een Zilveren Beer. Zij won in 2003 de European Film Award voor beste actrice voor haar rol in Swimming Pool.

Inglourious Basterds

Waltz ontvangt op 12 december een European Achievement in World Cinema-Award. De Oostenrijkse acteur brak zeven jaar geleden door met zijn hoofdrol als sadistische SS'er in Inglourious Basterds van Quentin Tarantino.

Hij ontving de afgelopen jaren twee Oscars: voor zijn rol in Inglourious Basterds en zijn rol in Django Unchained, ook van Tarantino. Eind oktober gaat de nieuwe James Bond-film Spectre in première, waarin Waltz de grote schurk Oberhausen speelt.